.

Thursday, August 25, 2011

Spontaneous Thursday #1: Dengki atau Rasional?

Perbezaan antara Dengki dan Rasional


Dengki: Kita mempersoalkan mengenai KELEBIHAN diri seseorang tu. Diikuti dengan perasaan tak senang. Cantik,lawa,handsome,kaya,raya,sweet,famous,sikap seseorang,etc etc.

Rasional: Kita mempersoalkan TINDAK TANDUK diri seseorang tu adakah betul ataupun tidak dan kita mengkaji based from that. Kenapa dia buat macam tu? Tindakan si Polan tu betul atau tidak dari hukum dan law? Apa effect tindakan si Polan tu? Apa pro dan kontra tindakan tu? Etc etc.

Sometimes,apabila orang bertindak,manusia selalu salah faham dan kata orang tu dengki,kata orang tu itu ini. Kita lupa beberapa soalan. Kenapa,apa,mengapa,bagaimana,apasal,apa masalah,pasaipa,etc etc.

Lalu apa yang kita nampak adalah bukan menggunakan akal,tapi menggunakan perasaan semata mata. Itulah pentingnya Ilmu dan Iman. To utilize the brain,to strengthen your emotional intelligence,and to strengthen the relationship between you and Allah.

"Asian people's brain are the most expensive among other humans. Because they dont use it much."


According to this quote,I believe that our hearts are the cheapest ;)


Kucing gaduh


So,which side are you on? Rasional,atau Dengki? You choose by using your mind,and your heart.

16 comments:

Syafiq Salim said...

ko kucing... sembang jerk..haha...
but i got the point :)

Kucing Serius. said...

Sembang gapooo. Ahaha.

Dapat kan? Dapat takpe ;)

Alip Apai said...

cemerlang!

kucing serius x pernah mengecewakan.

echa takashimaya said...

cakap pasal sape ni?hehe.

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

bile nak kritik tu kena lah rasional mengikut fakta kn.. cewwwahhhh... hehehe

mcm ni lah said...

mcm2 manusia ni,. kalu tak dengki tu bukan manusia,.
jom singgah ke blog saya ada pelbagai info2 terkini dari luar dan dalam negara,.
antara tajuk utama luar negara,
projek belon angkasa 2013, pengasas apple letak jawatan, nelayan temui ketam ganjil,
antara tajuk informasi dalam negara,
ketua wanita pkr gelugor peluk islam, bapa didakwa cuba sembelih anak, penoreh getah didakwa kerana bunuh bapa,. dan pelbagai lagi info2 terkini yg menarik,. jom terjah,..

farah hanim said...

point entry dpt diserap untuk fhm ^^
:D

Namee Roslan said...

meowww,,,,wey 2 hari dah namee tak online...wuuu. rindu rindu. cuti blogging sbb pergi cari baju raya. haha tp x jumpa.

dengki atau rasional?
fikir2 kan lah...masing2 muhasabah diri.

SyazwanSarawak said...

yang bising2 kata dengki tu, tak pikir rasionaliti sesuatu tindakan tu. #SoMalaysian >.<

Eyka said...

eyka more to rasional..:)

dengki bullshitt bncii!hee :P

haikalblank said...

ada akai, pikiaq sendiri.

*aku dengki ngan kau. mencikk!! mencikk!! hahahaha

Wanz Mejuez said...

Gua nak sembelih sekor2 boleh? nak masak rendang untuk raya nanti... pinjam daging kau kucing.. aku dengki tengok kecomelan kau.. ahahaha

GR said...

gunalah akal tu banyak2. baru dapat kenalpasti sendiri

Hamdan Ramli Anak Pakcik Li said...

akal ada..

sergeant keroro said...

muahaha, gua rasional. dengki dengan kecomelan lu jek.

p/s : check entri blog aku bukan blog kau :P

athirah salleh said...

yes yes. asian people heart is the cheapest. agree! (:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...