.

Saturday, August 27, 2011

Fine,aku tak suka perkataan BYE.

Perkataan Bye. Simple. Simple je. Satu perkataan. Tiga huruf. Fine. Ni satu perkataan yang paling aku tak suka. Sangat sangat tak suka. Allergic. Sejak kecik lagi aku tak suka. Pasal apa?

Pasal bye ni jarum Yahudi kah? Hoh!


Teringat aku kecik kecik comel comel kiut miut dulu dulu ;">


Bye,commonly known orang guna nak cakap nak pasal nak tanda kan selamat tinggal. Yes. Goodbye. Nak blah je,cakap goodbye. Clash je,cakap goodbye. Habis lepak mamak,cakap bye. Habis gayut je,bye. Nampak simple kan? Tapi aku allergic. Sejak kecik lagi.

Perkataan ni buatkan aku rasa tak senang. Merubah sesuatu keadaan yang best,jadi tak best. Pasal apa?

Melambangkan perpisahan.


Seriously,aku tak suka perpisahan. Rasa macam,terputus. Instead kalau orang cakap Bye ke,KBAI ke,aku akan twist story terus cakap Take Care ke,beri salam ke. Tak kira. Tak percaya? Cuba korang tengok balik kat Facebook ke,memana ke. Ada aku cakap bye?

Apa apa je lah asalkan bukan BYE. Even dulu gaduh gaduh pun,aku taknak cakap bye. Aku akan cakap take care. Paling terdesak masa bila bila? "Bye wehhhhhhh." Aku akan habiskan dengan perkataan lain jugak.

Aku pun tak suka KL Sentral pasal reason yang sama masa dulu. Titik pertemuan,titik perpisahan. Fuh. Dari KL Sentral pun,naik KTM nak balik Sg Buloh,aku rasa moody kejap. Pasal dah berpisah tadi kat suatu tapak bernama KL Sentral. Seorang takes the other way,seorang takes this way.



Ini bagi aku. Pasal aku tak suka perpisahan. Bukan tak boleh terima. Cuma boleh sentap tengok anything yang melambangkan benda tu. Serious. Kucing serius. Akan wujud rasa terputus aku dengan seseorang tu. Rasa away dari seseorang tu. Padahal tak pun. Even away kejap temporary,aku akan rasa,"Is this the last meet?".

Kalau perkataan lain lain tak apa. Memang tak apa. Serius tak apa. Entah lah. Apa ek nama benda ni. BYE-WORD-O-PHOBIA ek? Korang rasa macam mana huh? Aku curious nak tahu. Huu.

Bagi aku,sekecil kecil pertemuan atau perkenalan itu sangat sangat bermakna bagi aku. Tidak kira dengan siapa. Apatah lagi nilai seorang lover,nilai sahabat,nilai keluarga.

The value stays forever once it is created.

*mood: Tisu kejap. Huuu.

27 comments:

Farrah yong said...

tukar jadi babai ;p

hehehe

.diannorhayati. said...

seriously. aku tak suke org cakap bye. k bai.

sebab aku rase mcm harsh. terutama sekali dalam msg. kenape? sebab bye tu macam, org tu mmg totally nk blah. cthnye macam 'k lah,msl layan. bye '

haha. kalau depan2 tak kisah. lagi satu kalu org tu msg tak ade tande noktah. cam. 'okay bye' *aku sakit hati ohh..

rase cm,weh baek tak payah msg. lagi complicated kan aku? hehe.

yunZ said...

exceli bye tu da maksud lain dlm agama kristian or yahudi..x ingat.,. n lagi satu de cite tu yg haku ingat dy ckp dy pun x suka cakap bye sebab maknaya berpisah..dia suh cakap jumpa lagi..cite industan kot

Kucing Serius. said...

Farrah Yong. Taknakkk. Tak suke jugak! Hahaa.

Dian. KANNNN! Finally aku jumpa orang yang faham. Huu. Pasal tu aku tak suka. Rasa macam totally nak blah lepas tu putuskan connection. Serious tak suka.

Rasa macam harsh pun sama. Menyirapkan. Huuu. Ee sama laaa. Ahaha

Saiazuan said...

kl centrl memang tmpat prpisahan.. aku lst jmpa dia pn kat situ..and aku dah buat keputusn xnk jmpa dia kat situ dah...

bagi salam klu bid farewell kan lg bagus?

rozeeta rashid said...

betul2. rasa macam orang tu dah tak nak jumpa kita dah.

Kucing Serius. said...

Sangat sentimental kannn. Huu. Rasa macam sentapp gilaaaa.

Aku ingat aku sorang je rasa macam nii. Huu

AesyaZealous said...

apesal aku xrase cmni ek? huhu.. tp btul gak..perpisahannn

A.I.N.S.Y.A.H said...

jap ye nak kira brape bnyk perkataan bye dlm entry kat atas...owh bnyk sgt..xsuke..xsuke..

Engku Sofea said...

comel gila :P hehehe

Umie Artoqiemie said...

ok hai :D

cik najihah said...

aku cakap tata je ..bole gitu

haikalblank said...

aku tak suka konsep 'tutup', 'akhiri' ataupun 'tamat' tapi aku lebih suka konsep 'tangguh'. jangan hentikan, kita tangguh di lain hari.

tapi perkataan bye tu dah macam lali aku sebut. aduyai pun..

Muslimah Optimis said...

waaaaaaaaaaaaa.. tak sangka sungguh kucing serius ni kuat tacing.. hurmmm... kalau MO paling tak suka dengar perkataan oklah tu.. bengang giler bila dengar ada orang sebut mcm tu.. err

FizaFizz said...

haha..bye tukar tata ..boleh?? ke buruk? ntah..hahaha..tak payah nak allergic sangat lah..ngade je..haha
lagi satu, apakata tukar jadi selamat tinggal, sopan sikit..ye dakk? tehee
jgn mara~ :P

Wanz Mejuez said...

Assalammualaikum... >_<

EsPiRaNzA said...

setuju..tak suka gak perkataan BYE!yeahhh..ada geng.. >_<

RepublicAku said...

kau ni nama jer kucing serius tapi tahap sensitif pun bukan main serius jugak.....keh3

fierul said...

btol la kucing ak pon ta suka pkataan bye tuh . plak kalau time tgh gado pergi bye mema bye2 trus la jwbnye . hehe . sbb bgi ak bye tuh tnda prpisahan . tnda mcm kita takan jmpa org tuh dh . :)

hzyr; said...

Tht's way i'd say goodnight,instead of goodbye :) it's better that way.

Gadis Misteri said...

wah.. dalam nya pemikiran..

Fahmi Mahat said...

kalau la kan... if..
if i may suggest (tgk kiri kanan takut org marah. haha)

, BYE mmg sangat tak islamik.

islamik, by default= sejahtera.

jadi BYE mmg tak mensejahterakan perhubungan + persahabatan + pertemuan.

dlm Islam, asalnya, kita diajar untuk ucapkan ilalliqa' (semoga ketemu lagi) dan ma'assalaamah (dengan sejahtera)

jadi, ditukar ke dalam bahasa + Adat Melayu Muslim (Well, campur la sikit english kalau nak), kita boleh sebut,

"Jumpa Lagi Ya? Take Care..."

amcam, okay tak?

yang suka entri ni,
FahmiMahat

tomatokering :) said...

kite sebut buibui je . hha ;p

Rafidah Farhana said...

Lalala, aku dah terbiasa dengan perkataan bye. Tak sangka bagi kau bermakna cenggitu sekali. Papepun chill kucing :)

Namee Roslan said...

bye tu macam aneh tapi bila OKBAI tu macam comel jugak. ahha, dah jadi trend. aku lagi suka goodbye atau good day bila nk berpisah. sbb bukan nk berpisah terus....bye tu mcm dah xnak kawan je.

i wont say bye tu kucing serius.

A'an said...

Okayyy Selamat tinggaaaal~~~ Kbai.

*Saje nak sakitkan hati kau. Heheh. ^^v

perot buncet said...

bg aku mmg bye ada sentimental value dia
mmg melambangkan perpisahan yg serius

dulu2
aku salu ugut kbye kt ex aku dlu
kalau bergaduh la
sekali mmg dia betol2 bye dgn aku
kehkeh

aku saje nk test je
nampak beno nipu konon syg kt aku

:P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...