.

Friday, August 12, 2011

Tips Untuk Senang Naik Dalam Blogging Bersama Kualiti.

Ini adalah entry yang panjang,untuk mereka yang mahu memajukan diri sahaja.


Okay. Lately ni,aku ramai bertegur sapa dengan dorang yang memang suka sangat kejar follower. Syok jugak,dapat tahu pendapat dorang apa semua. So far,observation aku,dorang memang memerlukan pertolongan. Cukup lah menganjing. Hehe.

So,aku rasa macam nak share tips sikit. Tips yang aku guna,dan based on apa aku observe orang lain buat. Aku rasa masih tak lengkap lagi ni. But,I'll do my best,based on Realiti,Logic dan nasihat dari blogger blogger hebat.



Apa yang menjamin blog tu?

1. Kualiti Entri.
Kualiti entri tu macam mana? Senang. Seronok orang nak baca. Senang orang nak baca. Tak kira blog korang cerita pasal apa. Personal? Cara memasak? Cara mengorat kucing rumah sebelah? Cintan cintun? Dakwah?

Yang penting,senang orang nak baca. Maksud senang kat sini,korang jangan guna font pelik pelik untuk blog korang. Seriously. Macam haram. Tak boleh nak baca. Kalau korang tengok pun,kena fokus betul betul 100%. Sudah.

Orang ramai,malas nak berikan fokus 100% awal awal bila bukak entry. Biarkan entry tu yang menarik perhatian dorang. In terms yang paling senang nak tarik perhatian,make sure font senang nak dibaca.

Tu baru satu.

2nd,make sure penulisan korang kemas. Kemas macam mana?

Tak payah ada smilie comel comel,tak payah guna bahasa "comewl gilerw lerwww titew" atau "owang tu hebad gile taw.",tak payah guna short form,tak payah guna bahasa yang ada titik titik lepas habis ayat macam "..aku suka makan whiskas.....whiskas sedap...". SANGAT SANGAT ANNOYING.

Even though si "Tuhan Traffik" buat macam tu,entry dia sekadar biasa. Bosan. Tak ada yang special. Isi dia je lah boleh tahan.

Gunakan je lah cara taip yang penuh,guna cara tulis penuh. Macam "Aku suka makan Whiskas. Sedap der. Gua cakap sama lu.". Nampak tak?

And then,asingkan perenggan korang ikut point yang korang nak cakap. Tak kira lah apa pun,bila ada perenggan,lagi senang nak baca. Selit selitkan gambar sikit. Gerenti tiptop.

Cara penulisan menunjukkan kematangan anda.

2. Menarik Perhatian Orang.
Macam mana nak menarik perhatian orang? Cuba main dengan First Impression orang. Macam mana tu?

Title. Bagi aku,aku tak reti letak title gempak gempak. Seriously. Tapi aku suka letak title yang,orang berfikir je nak tengok. Rasa nak tahu. Contoh.

Title entry,Lighter dan Neraka. Kenapa dengan Lighter dan Neraka? Apa kaitan dia? Apa yang dia nak sampaikan ni?

Aku tak tahu lah taktik aku tu menjadi ke tak. Tapi yang aku tahu,title sangat mempengaruhi traffik. Bila nampak title luar biasa,orang akan masuk.



Tu baru satu.

2nd,dalam entry tu,korang letak lah gaya korang tersendiri. Tak kira korang serius,comel,gedik gemuk, atau apa apa,letak je lah. Tonjolkan identiti korang through entry. Yang penting,tak langgar Rule nombor 1 tu.

3. Identiti Sendiri.
Kalau lah korang rasa korang comel sangat sangat lah. Wajib guna bahasa comel. Tak payah. Orang menyampah. Tapi,gunakan penulisan yang matang macam nombor 1 tadi,tapi cakap dengan gaya comel korang tu. Kalau korang nak sangat.

Tak kira korang macam mana,tak kira apa yang korang nak sampaikan,selitkan je lah gaya korang macam mana dalam penulisan yang matang. Ini yang paling terbaik.

Kalau tengok blogger blogger hebat macam Fatin Liyana,Namee Roslan,Haikal Blank, dorang ada gaya tersendiri. Tapi dorang menyampaikan dengan penulisan yang sangat matang. Nampak tak?

Bila identiti sendiri + penulisan matang = entry superb.


And then,selitkan jugak identiti korang kat dalam blog korang. Tapi tak payah widget widget macam haram. Sambung baca untuk faham benda ni.

4. Blog.
Semua orang bukan guna laptop canggih. Ada yang guna laptop 6 tahun lepas punya. Jentik je dah rosak. So,jangan nak letak berat berat. SEMUA orang tak suka blog yang berat. Gila lambat loading.

Avoid widget "Be my follower,drop comment" yang bajet comel kat kiri kanan blog. Orang menyampah. Nak loading,satu hal. Widget itu ini,terbang sana sini. Cursor ada benda ikut ikut. Lepas tu,ada lagu pulak. Orang nak baca entry,ada yang perlu ketenangan. Ada yang nak baca sambil dengar lagu sendiri.

Tiba tiba keluar lagu Inul Daratista kat masa nak baca entry. Memang gila lah.

Benda macam ni memang membangkitkan amarah blogger dan menyebabkan blog anda boleh masuk Fuuubook. Lagipun sekarang ni bulan puasa. Ramai dah yang kurang pahala pasal marah benda ni je. Ehem. Menguji kesabaran.



Ringankan beban blog,hulurkan bantuan pada reader. Hoh. Dari situ boleh create connection dah.

5. Connection Dengan Blogger Lain.
Connection. Macam mana? Senang. Join group group blogger,rajinkan lepak lepak dengan dorang. Borak borak. Semua blogger adalah sama rata. Tak ada yang special lebih,atau kurang. Tak kira newbie,otai,follower banyak,follower sikit,famous,amos,semua sama.

Rajin rajinkan tegur bila orang ping blog,tapi JANGAN SPAM LINK KAT COMMENT. Kat situ,dah ada connection sikit dah.

Lepas tu,blogwalking,rajin rajinkan comment blog orang. Blogwalking,bukannya maksud wajib follow. Tak. Just,comment kat entry orang. Kalau entry and blog dorang,korang minat,nak terima update lagi,follow lah.

Benda macam ni create a strong bond between bloggers. Friendship pun ada. Reader pun dah ada. Follower pun akan datang. Kan benefit banyak tu?

Bersosial lah dengan blogger lain.

6. Promote.
Macam biasa. Promote blog kat group group blogger. Promote pun kena ada strategi. Rajin rajinkan ping blog kat group group blogger kat FB tu,beberapa kali sehari. Hari tu,masa aku terjumpa Syafik Way kat KL Sentral,aku tanya dia.

"Kau buat apa sampai follower banyak?"

"Aku selalu ping blog. Sehari tu,banyak kali. Pagi,tengah hari,petang,malam. So nanti readers yang terluang masa tu,mampu baca. Setiap masa ada readers yang lain."


Sejak hari tu,memang aku buat macam tu. Senang gila naik,ramai orang baca entry,banyak respons,etc etc. Thanks Syafik Way. Credits to you.

7. Strategi
Yang ni,setiap orang ada strategi sendiri. Aku ada strategi aku sendiri. Basic dia,rangkumi semua kat atas tu. Tambah satu lagi.

Akaun FB khas untuk bloggers.

Strategi aku banyak main dengan cara ni. Aku guna kucinganSTUDIO sebagai nama. Yang handle tu,Kucing yang Serius Comel. Ehem. So aku buat lah akaun nama Kucing Serius,dan promote blog guna akaun tu. Create connection dengan blogger lain guna akaun tu. Dan aku tak guna akaun real FB aku. Pasal FB aku yang betul tu untuk personal.

So,nampak lah gaya macam seekor Kucing yang serius,boleh buat blog,boleh guna FB. Bajet sikit lah kan macam lain dari yang lain. Ehem. Tapi memang best pun jadi virtual cat ni. Hehe. *blushing*

Tu satu.

Hikmah dia pun dapat banyak jugak. Sebagai lelaki,walaupun ramai orang confuse aku dengan Seth Tan,kalau rahsiakan identiti diri ni,banyak benefit. Tak tunjuk muka betul. Nampak misteri sikit.



Katakan lah kalau esok bangun tidur tetiba ada 10000 follower,10000 comment,10000 like setiap entry,dalam realiti,bukan nama aku yang famous. Tapi Kucing Serius tu sendiri. Yang gambar posing mintak pelempang tu. Aku tak dapat apa apa pun. Sudah cukup gembira bila aku puas hati post entry.

Itu aku punya strategi. Korang guna lah ikut korang punya cara :D

8. Ikhlas.
Ini paling penting. One word,says it all :)

-------


Misconception Dalam Blogging.

1. Setiap Blogger Memang Akan Check Dashboard,Usha Blog Yang Dorang Follow.
Sejak dah join group group blogger,aku dah jadi bukan jenis macam ni. Dan bila aku godek balik dari blogger blogger lain,dorang pun sama. Dorang tak check pun dashboard.

Tapi ada perception yang kata bila ada orang follow tu,maksudnya memang dia akan datang blog kau. Confirm,100%. The thing is ,No.

Dorang cuma akan datang selalu kalau korang ada connection. Which is kalau korang selalu ping blog,selalu blogwalking blog dorang. Kalau sesiapa yang bertuah tu,dapat tempat kat bloglist dorang. Itu pun,dorang akan check sekali sekala.

So,wajib ke nak follow follow ni? No. Sunat je. Follow tidak akan membawa apa apa. Cuma korang tak akan hilang contact je. Kalau dorang follow seribu orang? Macam mana?



Probability dorang nak check blog korang tu,satu dalam seribu.

2. Penulisan Lengkap Adalah Skema.
Bila ada persepsi macam ni,orang akan anggap,"Aq knew tulis cmel cmel glew. bwu owang skew". Salah.

Orang tak suka. Orang menyampah lagi ada lah. Tak comel pun. Orang Malaysia sekarang makin ramai berpendidikan. Dorang lagi suka baca blog yang matang matang penulisan tu.

Penulisan pelik pelik macam tu menunjukkan kurang berpendidikan,kurang ilmu atau kurang matang. Memalukan.

3. Tak Boleh Survive Tanpa Follower.
Ramai newbie anggap macam ni. Padahal,sebenarnya tidak pun. Korang boleh survive without follower. Cuma kalau korang buat entry best,automatik follower akan datang. Tu je. Kalau meminta minta,kononnya akan membantu,tak pun.

Bila orang ada persepsi macam ni,habislah korang akan tertipu. Orang yang follow kau masa korang meminta minta tu,bukan follow nak baca entry pun. Sekadar menaikkan jumlah follower je. Tak ada apa yang menjamin dari situ. Tengok tengok,blog bunyi cengkerik setiap masa. Kucing lak yang datang main kejar kejar cengkerik tu. Pageview pun sikit.

Syok sendiri. Macam dalam entry ni.

So,how to survive? Pegang kuat dengan tips kat atas sekali tu in blogging. InsyaAllah,senang semuanya :D

4. Kualiti Blog Terletak Atas Follower.
Aku banyak kali jumpa blog yang ada follower beriban,tapi entry macam haram susah nak baca. Ping blog kat group blogger "Alhamdulillah,follower 1K" tapi bila tengok,entry entah apa apa,pageview pun sedikit,tak seiring dengan follower.

Adakah itu blog berkualiti? Kualiti menjamin follower dan pageview. Tapi yang ni tak pun.



So,tak payah nak agungkan sangat pasal follower. Tak menjamin apa apa. Kalau ingat follower tu akan check blog korang selalu,baca balik kat atas,misconception dari nombor 1 tu.

5. Subjektifnya Blogging Ni Sampai Kau Boleh Buat Suka Hati.
Motif kau blogging pasal apa? Terpulang. Tapi kalau blogging tapi ping blog kat group group blogger,tapi nak buat suka hati,tak payah. Mati blog kau nanti. Kalau nak buat suka hati sangat,tak payah nak merosakkan dunia blogging dengan kejar kejar follower.

Aku pernah tegur beberapa orang yang kejar follower,tapi dorang kata,blogging ni subjektif lah,apa lah. Muncul jawapan yang tak munasabah.

Kalau nak buat suka hati,tak payah mintak follower. Selagi tak mintak,selagi tu kau buat lah suka hati kau.

6. Again,Blog Sendiri,Suka Hati Aku La!
Kualiti Malaysian Bloggers drop down pasal benda ni. Seriously. Korang nak tanggung kalau jadi macam tu? Kalau nak jadikan diary,nak privatekan,bagi orang tertentu baca,tak kisah lah. But,kalau dah ping blog,suruh orang ramai masuk,tetiba blog macam haram.

Sangat memalukan kot.

Again,benda benda macam ni akan terus harvest dan harvest banyak pemikiran tahap rendah orang Malaysia. Orang Melayu lah. Konsep blogging dorang,akan bawak dorang pengaruh dalam hidup. Dependant dengan orang lain,depend dengan segmen,depend dengan "Tuhan Traffik". Nanti korang tengok lah masa depan nanti macam mana. Nampak simple,tapi pengaruh besar beb.



Korang nak blogging lagi tak sekarang ni? Jangan stop. Teruskan. Tapi buat yang terbaik. Aku tengok,banyak gila potential bloggers wasted pasal pegang kuat dengan misconception kat atas tu. Potential ada. Gaya ada. Tapi tak dikembangkan. Sayang. Seribu kali sayang.

Untuk tips tu,hopefully korang dapat consider balik tips tips yang aku bagi kat atas. Bukan nak kata aku bagus. Tapi ini atas observation aku dengan blog blog yang terbaik. Yang sentiasa follower ramai naik. Yang sentiasa terima respons dari orang ramai,seiring dengan follower dan traffik.

Ini senarai mereka mereka yang korang boleh jadikan contoh dalam blogging. Follower bukan pengukur. Tetapi entry menarik,tak kira cerita apa. Senarai blog yang Kualiti Menjamin Kuantiti.

Aan Raihan, Namee Roslan, Haikal Blank, Memadam Komplikasi , Sergeant Keroro, Perempuan Jomblo, The Other Khairul.


Ada banyak lagi. Tapi ni aku petik random,from list yang aku ada. Main senang capai. *buat muka comel*

Aku harap,semua tips tips ni dapat membantu. Kalau ada apa apa yang korang nak tambah,boleh je letak kat komen,share sekali pendapat korang. Sangat sangat dialu alukan bagi membantu blogger blogger newbie yang ada kat luar tu.

Kalau newbie rasa nak contact personal dengan aku,boleh je. Add Kucing Serius kat Facebook. Akaun khas untuk bloggers. Jangan risau. Kucing tu tak cakar korang. Ehem.

Kata kata terakhir,semoga korang maju,dan good luck in your blogging. Okay? I'm wishing you all the best.

143 comments:

fairuz said...

serious lah terbaik. sangat pedas bagi yang termakan cili! haha

entri bagus doe. kepidap.

aku said...

nice entry.i loike!(nampak gedik ke cakap gini?)hoho

kena blaja banyak ni..hurmm

jannah.ayub said...

best :) insyaAllah akan diguna untuk perbaiki diri :)

nana said...

nasihat yg baik tuk newbie mcm nana :) trima kasih :)

A'IM said...

haha..cool :)

fatin syahirah :) said...

terbaik bro :P

Alip Apai said...

tersangatlah benar kata2 kucinganstudio ni..setuju 111%.

haha:)

Farrah yong said...

perghhhh . kucing nasihat tuu .

dengar2 . shhhhhh ;p

Muslimah Optimis said...

hurmmm.. macam MO nak kena buat satu lagi acc Muslimah Optimis.. baru boleh berjimba2 ping blog kawan2 lain xmarah.. hihi.. nice tips.. KS akan pergi jauh.. :-)

Hakim said...

saya terus bersemangat untuk berblogging!Terima Kasih Kucing Serious!

Mila Ahmad said...

thi entry nie memg terbaek!!!akan cuba dipraktik kan..pentingkan kualiti nOt kuantiti..
majulah blogger utk dunia ekekekek...

Umie Artoqiemie said...

sangat mujarab petua ini =D

sYafIk-wAy said...

wahh smart ! tapi kan npe ko letak muka ak masa depan tuh ? dermmm . haha

haikalblank said...

boo kucing..boo....HAHA gila.

dah start menggila kucing ni. haha stylolah entry ni. hehe

Err.....TERASA? tapi dah baca habis ok kan sampai komen? HAHAHA

cik najihah said...

bes entry ni,,
jadi diri sendiri bile berblog..lek2 sude..huhu
nyway keep on blogging :)

SLeM said...

handy tips!

Putery Makaroni 23 :) said...

entry hebat , tak rugi saya follow kamu :)
betul, beribu follower belum tentu entry-nya berkualiti.

Eyka said...

sukee entri ni..paling suke ayt
"jadi laa diri sendiri..:)"

#kalau tiru jadi copycat..lingkup cepat blog ini wey! haha:P

Syazwan Che Deraman said...

good entry bro..harap harap ramai yang membacanya dan mendapat pengajaran.
hehehe

myr amyra said...

memang tip top...berguna jugak untuk aku.... :)

keep it up frenz... :)

A'an said...

All the best! Selamat hari raya~ xD

Lilynn Sazlin said...

beb. entry lu panjang ni. serius yer? heehehe. blh tak tlong tgk blog aku? font size entry aku oke tak beb? ke kecik sgt. aku guna size #13.

:>

ada tak agak-agak widget yg nak aku buang?

Wanz Mejuez said...

kata kata yang memberangsangkan aku... uihhh apa yang tertulis di atas adalah mereka yang serius berblogging... depa menulis dengan ikhlas dan menulis untertulis di atas adalah mereka yang serius berblogging... depa menulis dengan ikhlas dan menulis untuk kepuasan...

ramai jgk follower tapi entri tah pape... macam aku lahhh... ahahaha


aku jarang ping blog da... sebab aku dah byk kali kena warning dengan facebook... tu susah nak ping... ping pun kekadang....

An Najwa said...

memang terbaik la weh.

aku sokong bab followers tu. masa aku newbie dalam dunia blog ni memang aku jalankan misi u follow me, i follow u back, tapi bila da lama2 takde'y la. aku tak kesah orang follow aku atau tidak. biar orang nilai aku based on entry aku, tapi entry aku tak best pn. skrg ni aku just follow blog yang aku rasa banyak kasik info kat aku je.

aku nak mintak pandangan dari ko, agak2 front kat blog aku ni senang di baca x?

anyway thanks for da sharing.

afrooctopus said...

haha.best best.seronok aku baca :D

aku sekarang dah sedar.dulu aku slalu i follow u , u follow me =.=

tp skrang dah tak dah.aku blog je.kalau ada follow, alhamdulillah :)

btw.nice entry :)

Imaa Hamdan said...

enak sungguh entri ini. haha

Clara said...

thnx. Nice info la...

Farah Awang said...

sgt terbaek
nak bagi love,bulih ?
<3

HAHA

wawa comel said...

best entry nie.. tp wawa ade terasa gak kot sal entry nie.. hehe

Muhammad Yunus said...

suka sngt entry nie...da la... terkena skit2x.... zasss gitu... hahaa... apa2x pon , ni adalah entry jujur, luhur dari hati , entry terbaik.... la..... klu bro x segan sila lah singgah blog saya, n komen , nak kutuk pon x pa... blh perbetul apa yg salah.. kunjungan kucing studio , amat di alu - alukan,.. terima kasih , asalmkn .. salam ramadan.......
rajin singgah la... mohdyunus89.blogspot.com.

Sufinah Yussof (SY) said...

SY suke~ setuju sangat! nak minta izin share. boleh tak?

Muaz Faris said...

oik..ping blog nampak,saya ade satu post penting nak bagi tips pasal ping blog..

tengok dan faham..
Tips ping blog di group facebook

Kucing Serius. said...

Bolehh boleh. Jemput jemput. Tapi credit tu jangan lupe tau. hehe.

And,anyone,kalau need direct help tu,boleh contact direct yea through FB Kucing Serius :D

Sarah Sayuri Hartnett said...

setuju...widgets yang berat berat tu tak perlu pon

nice tips anyway :))

riben putih said...

terbaek..! speechless~fuuuu

Razil Tahir said...

great tips!!
thank you! :)

Razil Tahir said...

great tips!!
thank you! :)

Hidayat MY said...

hehe.
lagi sekali entri yang menarik perhatian..

pada yang newbie tu, tak payahlah pikir sangat pasal follower..
follower tu akan datang kemudian..
yang paling penting kena pikat pembaca dengan entri..
dengan kreativiti memasing..
dan create identiti barulah org suka and follow apapun kita tulis..

aku pun newbie juga..baru start blogging 2 bulan 2 hari..
mula2 blogging memang takde follower pun..start blogging pun dengan zero tak taw Blogwalking tu apa dan sebagainya..ahaha..

lepas dah masuk blogger group..baru aku start ping entry suh org baca..
dari situ aku dapat ramai pembaca..follower pun cepat gila naik tanpa meminta dorg follow..
cuba bayangkan, 12 hari terawal aku blogging da kumpul 200 follower..
aku tak amalkan pun u follow me i follow back tu..
tapi boleh je tarik pembaca
kalau aku yang noob ini boleh BUAT mesti korang pun BOLEH kan.?

pasal entri tu, tak perlulah berkualiti n berinfomasi sangat, cukuplah sekadar dapat menghiburkan dan menyenangkan bijik mata pembaca, bila dorg suka, dorg akan follow.
bagi aku entri yang best dibaca adalah entri yang berinfomasi dan seronok dibaca.

Newbie2 skang ni banyak terpengaruh dengan blogger femes amos .."oohhh follower ramai aku boleh jadi femes". benda2 ni la yang ada kat fikiran newbie skang.
Tapi diorang tak pikir ke, macamana blogger femes boleh ada follower beribu2 lemon .
mestilah sebab blog yang best kan, plus personaliti yang menarik (advantage)
kalau they all ni set kat pala hotak untuk menjadi femes kena hasilkan entri yang menarik..
aku rasa sindrom polo2 back ni x wujud kot..
maka dunia blogging pun akan disinari dengan blog2 yang menarik untuk dibaca.

asal nampak follower ramai terus cop masuk dlm kategori femes lah?..
eee..femes kat alam maya bolehlaa..kat luar terus terang aku cakap..x femes mana pon..kenal pon idak..femes di kalangan blogger2 ajelaa..
kena INGAT, bukan semua malaysian really into dunia blogging ni..kahkahkah

pasai tu pala hotak aku ni tak de set sindrom polo back2 tu..sebab aku dulunya bukan minat sangat dunia blogging ni, takat layan fb ngan utube ja..
blogger femes amos pon aku xkenal sape dulu..
2-3 minggu pas blogging baru kenal..tp langsung x tertarik pon, adala sekor dua ekor yg aku selalu singgah baca sbb entri kelakar..akakaka.

Jadi paling penting disini, berblog lah secara ikhlas, jangan mengejar nama..
biar tak femes, asalkan kita seronok berbelog..
bila kita seronok, org pun seronok baca entri kita..
bila org seronok, pembaca pun akan ramai,
bila pembaca ramai, nama pun akan jadi sebutan,
bila jadi sebutan ikut suka hati kau lah nak femes amos ke apa..hahah..
aku rasa macam inilah asal usul dunia blogging para-para blogger femes dulu kan?. (rasanye lah)
bukannya nak jadi blogger femes kena kejar follower berjuta2 lemon. choiii..tendang kang..

So, moral nya..hiburkan pembaca dengan entri yang menarik, dan insyaALLAH follower tu akan datang kemudian. kahkahkah.aku bukannya reti sangat berblog ni sebab aku x suka buat karangan..aakakaka..

Sorry la terbuat entri sendiri kat ruangan komen ini..maafkan daku yang sungguh jakun ini..auuu auuuu

dan sorry kalau ada yg terasa, ini cuma pertunjukkan perasaan gua..wakakakaka..

-NO OFFENCE-

p/s : aku seorang newbie yang sihat..kakakakaka

sergeant keroro said...

terbaik!! *thumbs up*

aku dah pernah buat tips kat atas tu, yang perkara yang tak patut tu yang belum lagi. nice!

p/s : thanks backlink =)

NurZalwani said...

the best!!

terima kasih bt entry nih...
^^

Alya EsprĂ©zzo™ said...

hahah tiptop, tapi kalau ada jugak blogger yg tak paham tatau laa nak ckp ape kan? :)

Saiazuan said...

huhu aku suka entry ni bro.. even aku skrng wat 1 fb acc khas tuk blog je.. psl usya entry kt dashboard ni dah susah nk amalkn la, ye la entry kt group pn x abis nk baca.. ~_~

Kucing Kacak said...

So,tak payah nak agungkan sangat pasal follower. Tak menjamin apa apa. Kalau ingat follower tu akan check blog korang selalu,baca balik kat atas,misconception dari nombor 1 tu.

aku suka cara kau, mmg inilah realiti , ramai berblogging dgn niat yg salah.. entri kau pun best, tapi kau kena banyak promote kan blog kau ni lagi. usaha bro!

yg ikhlas, adikmu.
kucing kacak

NORHIDAYAH AZMAN said...

entry best & sgt berguna..
kualiti yg penting.. thanks for this entry.. :)

meaw said...

terbaik terbest terperfect terpanjang ..totally fuhhhh! aku suka dengan entri ko ni kucing .. mantap ! tapi sekarang aku memang tabik la dengan blogger yg ada follower sikit dan komen dia cecah lantai...betul kata ko tu kucing, follower banyak tak mendatangkan apa-apa.. yang pasti PENULISAN ...

hafrizzul hafiz said...

walaupun panjang tips yang ko bagi ni..
aku sanggup bace wei.. mane tau boleh improve skill blogging aku..
btw nice tips..
mana2 orang yang nak berjinak-jinak nak ber-bligging tu .. boleh la tengok dan bace tips ni.. amat berguna.. kalau tak keberatan aku nak share dekat dalam blog aku boleh?

biasalahkan.. kalau share mesti lah kredit dekat ko.. berkemunginan tips ni hasil dari titik peluh ko sendiri.. ^_^... kalau ko aprove aku punye permintaan.. boleh rply dekat shoutbox aku ^_^...

Nabila Huda said...

nice info

echa takashimaya said...

terbaik! good tips!

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

trm kasih ..tumpang timba ilmu :)

excellence!

Cik Zety said...

nice info to read :)

maszull said...

salam...walaupun panjang n3 ni tapi memberikan satu info yg berguna sekali...

sungguh berguna sekali cara2 teguran yg begini supaya dapat menjadikannya satu panduan dan bekalan sebagai blogger...

terimakasih sekali lagi akan n3 n info ni....

ingat tu belajar dari kesilapan akan membawa kepada kemajuan diri...semoga semuanya berjln dengan lancar dan sempurna...:)

Sufinah Yussof (SY) said...

creadit??? apekah itu creadit???

hehe~ jangan marah. just bergurau~~~ ngeee~ creadit, sudah semestinya.

terima qaseh~~~ ^^v

SelamBerk said...

thankz for the adbise..sedap bce penulisan meow2 nie..hahah

neesa_jun said...

follow bila best ja.hehe

Bizstudent said...

Setuju sangat dengan entri ni.....
P/s: Tak ramai follower pun~

hana sudradjat said...

:D this is superb!

SoLy SoLicious said...

wow.. entri terbaik pernah dibaca....... sy punya cara pun, tak memaksa org nak follow belog sy..asal niat depa ikhlas..sebab ade yg follow, then "unfolloe" balik..huhu

IBU GEBU said...

setuju sangat dengan KUALITI ENTRY tu... thanks ya kerana sudi berkongsi ilmu...

FizaFizz said...

Fuhhh! Alhamdulillah. akhirnya khatam juga baca entry nihh..kih3

byk betul tips yerk..thankz sharing..sgt berguna nihh tmbah2 lagi sy yg newbie ni..hehe
:)

.diannorhayati. said...

suke entry ni. terbaek kucing :)) hehe. thanks for a lil sharing. eh takde la a lil. a big sharing ni. sorry curi ikan kau. haha :p

Luqeem™ said...

good entri..boleh jadi panduan ni..:)

SyuE said...

so useful! TQ!! ;)

KimiCnoL said...

nice entry..tapi nak buat entry best kualiti bukan senang woo..depend on blogger tue jgk..yang penting jadi diri sendiri ;)
hukum letak gambar makanan time ramadhan?

SyazwanSarawak said...

pehh. otai in the making. kekeke

yup, semua point ko aku setuju. aku takleh nak bagi tips pun sebab aku sendiri sucks dalam blogging. huhuu

biNtang said...

gud tips! gud entry! :) hehehe. bley sharing3 neh.. biasalah.. kucingkan retis.. haha

Rara Faramyza said...

halamakkk. cair mak dgn en. kucing. :D

entry lagi sekali!

memang terbaik!!!

jangan terlalu taksub pentingkan followers yang ramai kalau entry macam haram.

pentingkan kualiti entry tu.

kalau best untuk dibaca, fun masa baca, boleh hilangkan stress yang sememangnya otak tengah berserabut orang akan singgah blog kita untuk hilangkan stress.

ada kawan aku punya blog jenis macam tu. blog dia memang fun kalau baca.

sampai ada yang stress tengah study terjumpa blog dia boleh menghilangkan stress time tengah study.

blog macam tu yang orang akan cari.

pasal font tulisan tu memang sesetengah blog terutama newbie memang suka sangat buat tulisan pelik2. konon tulisan tu comel dimata mereka tanpa mereka menyedari sebenarnya susah nak baca.

salah satu tips yang berguna buat mereka yang teringin nak tingkatkan kualiti berblogging.

memang tak nafikan bloggers tumbuh bagai cendawan.

tapi tak banyak blog yang berkualiti.

harap2 bila baca tips2 macam ni akan membuat mereka sedar betapa pentingnya kualiti sesuatu blog itu.

cayalah bro. ilapyuuu wehhhh. hehehe :p

fiza said...

whoah! thanx for the tips. mmg betul pun. kejar follower pun tak gune kalau entri tak bagus. and that is what im trying to do. make a betterrrrr entri. kalau follower tak ramai pun takpe. as long as ramai yang datang baca entri. and will not giving up from being a blogger. hee. and memang entri the other khairul makes me terasa menunggu2 entri seterus nye. n i think i'll be waiting for ur new entri too. :)

wan_cikgumuzik said...

tahniah keluarkan entri perkongsian ilmu ni.. sebenarnya banyak lagi tips kalau nk cite dalam dunia blog nih.. bukan setakat tips jerr,, trick pon kena ada sebenarnya..

entah lah.. aku pon masih belajar... insyaalah sama2 kita belajar dan naik sama2..

good job..!!

iera said...

sokong dengan kucing yang semakin manje nie..huhuhu..
terkejut bila bukak blog ade lagu Inul..rimas bile cursor gerak ade bende ikot..mcm de antu..hahaha...
tq kucing yang series :))

Erra Kyra said...

HAHAHAHAHAHAHAHAHAhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha






saya gelakkan untuk diri saya sendiri ANDAINYA SAYA SELAMA INI MELAKUKAN PERKARA ANNOYING DIATAS....=.='


hei kucin!TIPS AWak kan macam novel!tapi xsangka...novel tips awak sy habiskan baca...dgn senang hatinya...tanpa ragu2 n tertekan..TQ YOW!=D

nub said...

diterangkan dengan baik. cayaklah.

*dan lagi 1, hal follower selalu ditakutkan orang sebab dalam pikiran dah pikiaq, folower ramai nanti kompom duit iklan naik mencanak.

-selama aku ada blog, walaupun tak hebat mana. iklan x penah putus walopon aku cuma blog macam biasa ja, guna entry.


dulu yg ajaq aku benda2 yang hang kata ni Encik Nakal. skang dia beralih ke blog info jaa..

►AdamXis◄ said...

Assalam...nice tips, entri mcm nie laa ku suka bace...byk info yg boleh dipraktikkan...thanks

cambesje said...

tq for the tips

tieka said...

lol
XD
suke gak bce tips ni

AnNa FaRHaNa said...

gila best entry nih!!!tang part followers tu aku setuju 100%...paling aku tak suka yg tinggalkan ayat macamni.."saya dah follow awak,so faham2lah yer.."..gile annoying..nampak sangat memaksa orang untuk follow blog dia..aku pun tak mintak dia nak follow blog aku...taknak sudah..entry aku pun taklah bagus mana..sebab tu aku tak heran followers aku sikit walaupun dah lama aku berblogging..dah balik u nanti memang takde masa la aku nak bukak blog aku tu..bersawang balik la jawabnya...hahahaha...

anyway..thanks bro for this info..salute ko der...

muhamadsufian89 said...

aku suka kalau ko luahkan pendapat camni. macam mana panjang pun tak bosan. sebab benda ni semua bernas dan masuk akal. lebih lebih lagi memang dekat dengan kita yang terlibat dgn dunia blogging ni.

syura shii said...

assalam, nice entry.

mizzkechique said...

bagus entry ni..tp smpi skang sy xbuat mende ni.. ping blog.. xtau la nape..

nor fairuz said...

nice one~

Azam Husni said...

el-salam. pergh.. mantop gilak!

suka baca entri ni.. menarik. syabas! =)

Abe Goreng said...

Terbaik la kucing. two thumbs up! Nah abe goreng bg ikan goreng free satu.Heheh.:D

Watak Kartun Di zombi Kg.Pisang Kan!!!

Piah Becok said...

Tak Boleh Survive Tanpa Follower.
Kalau meminta minta,kononnya akan membantu,tak pun.

~ sangat betul.

kalo penulisan tu awesome, orang yang datang carik blog kita untuk baca. tak perlu kita nak bising2 suruh orang folo kita. kan lebih professional macam tu?

eh eh, serius pulak komen ni. wiiiiiiiii

salam ramadan semua.

Illiana Hidayah said...

yes! aku suka entry ni!
thanx bro..

daim said...

like!! very informative utk sye yg baru stRT~

http://daimhar.blogspot.com/2011/08/gosip-n-karipap.html

adiba ramli said...

good tips bro.

write from heart, write from soul

♥CiK DuYuNG [Ca]♥ said...

wohooo~ bnyak tips tuuu~ hehe..kena banyak berguru lagi nie..hehe

NUR SABRINA :) said...

hebat nye kucing bagi tips. heheh x) setuju sangatsangat !

thanks :D

Salim Harmanain said...

terbaik la..nice tips walaupun agak tersentap mak disitu ekekeke :p

[sutera kasih] said...

entry yg baik :)

saling mengingati tu bgs, tolong menolong amalan mulia hehe..

betul2, kalo blog berat, agak sukar nk singgah lama2..huhu (mcm blog sy tak beratkan hehe)

thanks share tips2 tu..lsp ni nk kurangkan apa yg tak patut dan buat apa yg patut ^_^

cik Beskod said...

terbaik punye heheh

memang pedas giler hehehe tapi membangkitkan semangat untuk para blogger baru hehehe. :)

Namee Roslan said...

pedas macam bangang..haha, tapi ia satu pengajaran. tengok macam kau...follower tak capai seribu tp entry kau berkualiti. sebab tu dr dulu aku baca blog kau, aku agak dah yg kau blh pergi jauh. gila :) aku support kau! friends forever!

maya anis said...

erkkkk...mang maya follow...giler bagus mjur xpgsang!

fahmie firas said...

Best entry nie
Salam kenal,
nice blog,
done following you,
Kalau free jemput singgah ke blog saya,
Bagi komen and nasihat ok.
http://fahmiefiras.blogspot.com/

pengemis Cinta~ said...

Assalamualaikum.

nice sharing.tips semua tu betul dan bernas.thanks sharing.teruskan dnegan tips2 bernas ya^^

farah hanim said...

wahh
terima kasih kucing studio
tips dan nasihat sgt berguna
fara akan cube ubah n ikut satu2 setiap tips tu..

byk bg faedh la sume tips..thx a lot
kalo der lagi tips
share kan lagi ye :D
tqvm

piccione blu said...

kucing..sangat suka entry niey. nak mintak tolong boleh? tolong usha2 belog saya. oke tak? mintak pendapat

BeloG MTT said...

Terbaekk..Semput baca.. :)

syukriah dalilah said...

entry ni best ! . byk tips jugak . LIKE ~
nice sharing :)

mate saya bulat said...

terbaek lah kau. aq sokong wehh. ^^

laila enzai said...

wahhh! boleh dijadikan pedoman, insya allah :) I wonder how people think about my blog, was it annoying or was it just fine, jauh sekali sbg awesome :P anyway, useful info there! :D :D

Rtp Farra Arisha said...

entri ini pantas dibilang woww...u give such a good explanation!! :))

sama2 kita berusaha ke arah yg lebih bagus dlm blogging!1 :)

Tyratyra said...

Terrrbaik ;)

infozi.com said...

entry simple and padat. nice la miawww

→![N.I.N.A]!←™ said...

love your writing . keep blogging meow meow =.=

Arbi said...

nantila kawe apply ko blog kawe

hafiz hafizol said...

terbaekkkk.. hehehhe.. Akan ikot nie slow slow lah... maklumla kite blogger picisan jekkk....

anaMuslimah said...

baca separuh baru T_T
anyway nice entry..
nasib baik teguran2 tu bnyaknya sy tak wat...:-))

asy faro said...

hey garfield. firsly nak thanx kau pasal entry nie. aku blogger baru n entry nie betul2 buat aku terasa(sbb pnah buat yg donts,hehe) n betul bg aku semangat nak perbaiki cara aku brblog.

aku suka cari blog2 best n baca entry2 dorang. u r one of them, aku suka blog kau n of course aku da follow.

then, senang2 bole ke kau lawat blog aku, bg nasihat, pandangan n kritikan coz aku masih perlukan semua tu..

http://asyfaro.blogspot.com/

semoga kita keep in touch ya garfield!!=)

Engku Sofea said...

hamek kau.. beratus komen ... :P terbukti pe kucing kata betol... n mmg x best punnnn i follow u u follow me

Fafa Lulu said...

teguran yang baik , thanks sebab bagii nasihat yang berguna

Di Hujung Jari said...

nice entry.. sgt brguna bg org bru mcm aku.. thanks....

~SyAhIrAh~ said...

i like part yg entri banyak short form tu. sometimes letih nak baca blog yang banyak sangat short form. huhu..

~MuMu~ said...

sy pun penah post pasal ni.. ahaha
sy punya x cukup pedas la tapi..

NinaAz said...

terbaikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

nijam. said...

letup blog makkk!!!
meriah uolls

* HeeBum * said...

fuhh.. penat membace.. bace jgk smpi habis sbb mmg bgs info2 ni.. huu..

dya mohamad said...

terbaekkk wokkk

kimiez said...

wahh..mmg tips yg sempoi. banyak yang kimie kene perbaiki pasni

Scarecrow said...

saye baru dlm blogging ni. thanks a lot. :) slmt berpuasa.

Cik Jannah said...

diorang jugak kena rajinkan jari menaip komen. baru rasa dihargai kan?

FifaMusz said...

entri yg sgt baik.selalu rasa nak tulis entri mcm nie sbb kadang2 tu rasa annoying pulak, bila org selalu suruh follow me back... then entri kena berquality..bagi info.I do think we are modern teenegers and adults.so entri kena lah berinformasi.tak kira lah info mcmana sekali pon.mesti ada pengisian.*pandai pulak nak nasihat orang*.BTW my blog is about kebaya, feel free to ask anything about kebaya.tips, tak banyak lah buat masa nie.busy nak tulis2 nie, student, asyik masuk lab jer. sorry, terpanjang pulak komen.

art with azrasophie said...

wow...tips baik untuk blog saye yang folower ciput..tapi x kesahlah...walaupun blog saye x comel..

.izzati liyana. said...

peh. seriously. padat dan mantap. ni lah yang saya cari-cari selama ni. sangat setuju dengan setiap point. saya nak cakap, rasa macam tak layak plus tak pandai nak elaborate and buat org paham. kang org kate saya berlagak.

selalu terjumpa2 blog yang kejar mngejar follower and cakap blog aku suka hati aku. nak tegur lah konon kesilapan mereka ni kan, tapi bila nampak blog aku, suka hati aku tu rasa macam terbantut seh nak tegur. silap2 kena bantai balik. saya dah lah tak reti nak melawan sangat. hujah tak kukuh.

btw, kalau sempat, sudi2 lah singgah blog saya ye. komen sikit if ada salah dan silap. saya dah lama buat blog ni tapi baru nak bergiat aktif. org baru nak datang.

http://izzatiliyanasabri.blogspot.com/

'mitchie' yusoff said...

nicely done ... jom singgah sini ... komen sikit...
http://mitchieyusoff.blogspot.com/2011/08/blogku-bersih-30-ok-korangnya-da-check.html

miss_Dark_heLious said...

salam..
sangat setuju ngn awk.. coz evento follower bnyk, tp entry blog kite hampeh xde sape akn baca blog kita..
quality is more important than quantity.. nway.. salam ramadhan

alyea said...

thanks..entry yg sgt berguna..actly dri kelab blogger td..

ishar said...

aku baru je buat blog ni,banyak lagi mende nak kene blaja..kalo ko rajin tolong view blog aku n kritik pape yang patut..

http://budgetbest.blogspot.com

qudwa said...

sumpah gua suke gile ngan n3 ni...minx izin tuan tanah yg x comel(jgn mare) nak share ea...XD

Senyum Selalu said...

hari nie gua baru start buat blog.gua jadikan bro punya entry nie sebagai panduan nak starting buat blog.berguna macam orang baru macam gua.terima kasih.:D

faTIN NORALBAniaH__baniE said...

saya sokong point no 6:)

ct N honey said...

panjangnya entry,3 kali sambung nak habiskan,tapi sesangat berguna utk blogger terutama yg masih baru..

cici tembikai said...

meow~
sangat setuju okay . bila aku ping blog mesti ada yang drop link ,'follow me' . amboi mengarah -.-' tengok dia tak follow aku pun , takpelah masuk je page dia , dah lah berat lagu jiwang karatlah lagu itu ini, loading lambat , colour font tak matching dgn background and dah lah aku rabun warna. tengok entry cerita pasal Bf , kalau love story macam Titanic takpe -.-'' bahasa ,' aq mencie lawh dea ta cawl. tahu lawh hawt ' . zzz

actually lagi seronok jadi silent reader, err for me lah.

Ramziah Mangsor said...

terbaik entry ni.

keroro tu terbaik jugak ek? ok-ok, nak gi congratulate to him =)

Jom! Blogshop said...

Aku suka point no4 tu.. please n please la blog korang.. nk ltak widget tu.. wat pilihan btul2.. perlu ke x..sbbnya:

scara teknikalnya..

nk loading mula2 pon slow.. lau aku leave je.. haha da kurang potensi follower da..

image make sure resolution korang biarla bawah 640x480..

nti aku wat tutorial cmner nk bg laju blog korang..

ps: kucink chomel!!

Liza @ Adzriel AB said...

no 2 memang berbelit je rasa nak baca. gud tips..

Nalisa Syahira said...

pehhh , memang betul panjang ,

mia kaftiya said...

guess what? walaupun dah berblogging 2 thn and 'hmpir' 9 bln, tapi tiba2 aq rase mcm newbie blogger. mcm2 info yg aku dpt lepas blogwalking. and minda aku terbukak skit lepas bce enty ini. serius! membantu!!.

er.. sbnrnye sblm ni mls berbloggwalking. heheh.. *ketawa malu*

icyme said...

Terbaikk !!^^ TQ utk tips yang teramat berguna~~ >.<

fathiyyahISMAIL said...

memang best! ^^

Muzakkir said...

Berguna betul tips ni. Ehem,tak kena bagi 'tips' ke? hehe

Eyka Hashim said...

oh entry ni memang bergune.thankz!!^__^

Green Amila said...

nice entry. :)

Green Amila said...

nice entry. sangat suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...