.

Monday, October 28, 2013

Pemain Hati.

Pernah tak,kau begitu berapi nak tamatkan semua benda sampaikan kau tak mampu pun nak tamatkan? Pasal apa? Pasal semua tu akan menghantui kau. Dan kau tak boleh nak tamatkan macam tu je. You need to inform the others. There is simply, the need.

The feeling to reach out to the others nak sebarkan apa yang mostly orang tak tahu. Lalu biarkan diri dorang permainkan.

Kau duduk. Kau lihat. Kau tahu seorang demi seorang jatuh sakit.

Sedangkan kau mampu.

Tapi tak boleh.

And it kills. Menghantui setiap masa.

Tuesday, June 4, 2013

Habuk.

Kat studio aku, ada seekor kucing baru yang menyelit. Walaupun sekejap, impak dia rasa kuat kot sebenarnya. Ye. Nama dia Habuk. Tapi entah kenapa ada juga gadis yang nak panggil dia Mona. Mungkin wajah Mona Fendi? Tak pun. Kucing ni comel. Memang nampak macam bebola habuk yang comel dan adorable.

Ala. Macam habuk aircon tu. Kumpul habuk aircon banyak banyak, tambah nyawa sikit. Poof. Jadi kucing nama Habuk.


Walaupun comel macam mana pun, aku tak akan boleh terima logik akal dan pemikiran andai dia beliau berjoget macam ni dikala semua orang tengah buat Design.

Gambar takda lagi. Nanti la kot aku suruh dia Gwiyomi depan kamera baru aku snap snap.

Friday, April 12, 2013

8 Dialog Bersama Public Mengenai Architecture Yang Tak Boleh Aku Lupa.

This post is based on a true story.



Dialog 1. Bila berborak dengan cousin yang dah lama tak jumpa. Kat Batu Pahat,Johor.

"Ahaa. Sekarang study kat mana? Ambik apa?"

"UiTM Shah Alam. Ambik Architecture."

"Fuhhh Architecture. Haaa boleh la buatkan rumah untuk aku nanti. Tanah aku kosong kat sini taktau nak buat apa. Diskaun la yeaaaaa."




Dialog 2.  Random Berborak Dengan Sorang Makcik Ni.

"Adik ni, dah kerja dah ke? Ke study lagi?"

"Study lagi makcikk. Ambik Senibina kat UiTM Shah Alam."

"Ohhh Senibina. Haaa. Adik ipar pakcik punya cousin punya kawan punya kakak punya kucing punya owner baru amek kat situ jugak. Susah sangat katanya. Apa nama apa nama tempat tu, Fakulti Senibina. Kan kan kan kan"

"Ohh ye keeee. Dia amek Senibina jugak ke? *eksaited*"

"Estate management. Satu tempat jugak kan dengan adik?"

"Ahaaa ye lah. Satu tempat jugak lah tu............................"




Dialog 3. Kampung Belah Mak, Penang.

"Hang amek apa sekarang ni? Anak aunty sekarang belajaq kat Uniten. Full scholarship kat situ A to Z. Ambik Electrical Engineering pulak tu."

"Ohhh dia dapat scholarship ke? Tahniah laa. Saya kat UiTM Shah Alam. Ambik Senibi...."

"Laaa UiTM Shah Alam je ke. Budak budak kena tendang selalu masuk sana kan?"

"Err. No. -.- "

*tak lama kemudian anak perempuannya masuk UiTM Shah Alam*




Dialog 4. Ustaz Yang Aku Kenal Through Gathering.

"So I see that you currently furthering your studies kan. What course?"

"Architecture. In UiTM Shah Alam."

"Seriously? Architecture? 1st Degree is it? LAM Part 1?"

"Yeah still in Part 1. Currently in 3rd year."

"ARCHITECTURE IS HORRIBLE BUSINESS IN MALAYSIA. I'm actually an architect. You better go for other focus such as interior, landscaping or such afterwards. DONT GO FOR ARCHITECTURE."

"......."

"However the knowledge is worth it. Very worth it for every moment you're in. Only continue if you are loving it."




Dialog 5. Amoi Anak Buyer Rumah Aku. (Aku dah nak pindah keluar dari Sg Buloh)

"Hey, you are doing architecture ahhh? I saw your models and books just now. So awesomeeeee!!"

"Yeahh currently nak masuk dah 3rd year this upcoming 2013."

"My friend ahhhh, dia masuk Taylors tau. Currently in the 3rd year as well. I've seen her doing the works without sleeping. Aiyoh! How do you guys keep minds straight?!"

"That is just what we do. You know when we do what we love, definitely other things dont matter ;) "

"Wahhhhhh. So cool. Creative, hardworking. I really love architects. You know. They said, architects are romantic as well~~~~ *tengok mata aku dengan semacam* "

"Errrr......... 0.o"

*lalu adiknya berumur 3 tahun menyelamatkan aku dari conversation itu*





Dialog 6. A Random Talk With A Girl Yang Mata Duitan Suatu Ketika Dulu.

"You study mana sekarang?"

"I study kat UiTM Shah Alam. Ambik Architecture. Nak habis 2nd year dah ni."

"Wow! Architect! Haha. Future calon laki la youuuu. I suka architect ni! You know, ada pernah ranked kan Architect dapat number 1 sexiest profession existed."

"Oh my haha and why is that?"

"Ye la. Architect kan loaded nanti dah kerja. Dah lah korang creative. Very philosophical. Bukan calang calang orang going for architect. Perempuan mana yang tak nak?"

"Err.....*awkward mode on*"



Dialog 7. Aku Dan Kakak. Pasal Anak Buah Aku.

"Akak tengok Heidi tu suka sangat melukis, menyanyi. Dia ikut bapak dia ni dengan seni seni dia. She's very fond with art lah bie. Sama jugak la dengan Hannah tu."

"Alang alang dah ada art ni, suruh la dorang masuk Architecture! Ikut jejak langkah mamu ni. Hehe"

"TAK PAYAH. DUIT KELUAR MACAM AIR."

".........."


Dialog 8. Dialog Yang Paling Paling Paling Aku Tak Boleh Lupakan. Happens one day before aku masuk UiTM.

*phone bunyik lalu aku jawab dan dia terus cakap* "Smekom woi! Kau serious ah kau amek architecture??!!"

"Yea serious ah! Apahal doe?"

"KAU AKAN MENYESALLLLLL" *letak tepon*

"............."

*lalu text message masuk* "Jom lepak mamak tengok bola."

And that, is from member aku dari kecik yang masuk Archi UiTM dulu sebelum aku. Sekarang dia senior aku one sem.


------------------------------




It doesnt matter what other people say about what you do. When you love it, nothing else matters. Benefit semua confirm akan datang bila kita dah suka. Apa yang penting, it is on the right track. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...