.

Wednesday, August 24, 2011

Cinta Monyet. Busuk.


Lagu best,suara best. Tapi sayang,lirik lagu mangsa pedophile. Pasang untuk feel sambil baca.


Aku,sejak dah over 18 ni,aku banyak fikir balik pasal apa yang aku pernah buat dulu. Flashback. Flashbackkk balik semua yang dah lepas. Dari kecik kecik,sampai dah besar sekarang. Dari kiut miut dulu,sampai lah kiut miut sekarang. Dari zaman aku gemuk dulu,sampai zaman aku Seth Tan sekarang. Ehem.

Nak fikir balik,apa salah silap aku dah buat,apa benda betul yang aku dah buat. Apa yang orang lagi tua cakap masa tu. Dan apa yang AKU sendiri cakap masa sekarang ni.

Yeah,aku nampak logik pesanan orang orang tua bila aku dah jadi tua. Dulu family aku selalu pesan kat aku,

"Tak payah layan sangat laaaa lovey dovey muda mudi time sekolah ni. Tak ada ke mana pun."


Aku mengaku,after aku dah lepas semua fasa sesat tu semua dulu,aku nampak logik apa yang orang tua tua cakap. Aku nampak kenapa dorang cakap macam tu. Aku nampak logik kenapa cintan cintun time sekolah sangat sangat lah tak munasabah.

Sekarang,bagi aku,cinta monyet boleh dikatakan cinta bodoh.



Orang Melayu lah yang paling simple. Melayu dah la senang gila terpengaruh. Serius senang. Bila tengok orang buat,rasa nak buat. Bila tengok ramai orang buat,kita pun nak join.

Bila kita sendiri tak tahu apa itu cinta,senang senang je nak claim Nafsu itu adalah Cinta. Tak dapat bezakan.

Pro Dan Kontra Cinta Monyet.
Memang. Dunia sekarang sekular,kan? Tak ramai yang pegang betul dengan jalan Allah. Tak ramai yang letakkan Allah dalam hati. Of course,bila dah bercouple,not many yang letak Allah tu number 1 dalam hati. Dorang letak balak atau awek je nombor satu. Family,lain lain semua tolak tepi.

Bila dah clash,mula lah rasa kosong,rasa sunyi. Padahal dorang lupa Allah selalu ada untuk dorang. Awek dan balak nakkk sangat sangat dicari. Yang Maha Mengasihani tu,korang tak cari pulak?

But,think again. If you are really that secular and still wanted to be secular,think logically. Banyak sangat kontra cinta monyet ni. Pro tu hanya bagi dorang yang KUAT dan optimis je. Dan jugak dorang yang tak serius.

Again,tak ramai manusia macam tu. Especially Melayu. SANGAT SANGAT tak ramai.

Pros:
1. Mematangkan Diri,ONLY After Clash (tengok orang).



Yang ni,memang tengok orang. Seriously. Tak ramai yang survive kalau tengok konteks sekarang ni. Gila.

Proses mematangkan diri ni selalu perlukan kesakitan. Pasal biasanya, sakit perit jerih tu lah yang membuatkan orang nak fikir balik,apa salah depa buat,apa yang depa patut buat lepas ni,apa yang sekian sekian. Memang,sakit pasal clash lah yang mampu buka mata seseorang tu.

Maybe buka mata dorang,dorang serik lagi dah nak buat macam tu,nak buat macam ni,bla bla bla. And then decide yang dorang nak tunggu je sampai kahwin nanti.

Ada jugak yang before this maybe sesat gila,but later on after clash,back to jalan Allah. Ada je. Again,macam biasa,manusia. Bila sakit baru nak ingat Allah,kan? Bukti? Tengok je Facebook.

"Ya Allah,hebatnya dugaanku ini. Biarlah dia bahagia bersama dengan orang yang baru."

"Mungkin aku bukan yang terbaik untuk dia. Allah lebih mengetahui."


Dah sakit baru nak ingat. Dah sakit baru nak fikir panjang. Dah sakit baru nak itu ini. Time buat salah tak sedar. Breakups COULD BE your wake up call. Aku ulang, COULD BE.

Caps Lock tu. Ehem.

Kontra:
1. Mudah Sesat.
Yeap. Selalunya lelaki akan sesat dengan nafsu. Perempuan akan sesat dengan emosi. Pasaipa? Usually,budak sekolah menengah ni baru nak kenal dunia. Usually. Memang akan rasa apa yang dorang buat tu betul. Gerenti. Seriously.

Lelaki,memang akan confuse between Love and Lust. Nanti muncul lah,

"You're beautiful. I love you."

"Cutie,sweetiepie,pai manis,apam manis,cekodok manis,whiskas manis. I sayang you okay. Forever and ever and ever muahx muahx muahx!"


Itu adalah bukti. Dorang sekadar SUKA pasal tertarik dengan awek tu. Awek tu hot,awek tu cun. Mana tak tertarik? Lalu,dorang tak tahu adakah dorang tu Cinta atau Ikut Nafsu.

Of course,lelaki yang lead. Perempuan ikut je. Kalau lelaki tu betul dalam setiap tindak tanduk,perempuan tu pun akan betul. Seriously. Again,tengok balik dalam konteks budak sekolah. Dorang akan ingat apa dorang buat tu betul. Perempuan tu akan ikut je lah apa lelaki tu cakap. Sanggup buat apa sajalah kononnya. Ew.

Bila dah ayat,perempuan pun memang akan cair rasa macam dorang memang betul betul in love lah. Rasa macam memang habis in love. Oh lovey dovey.

Kelemahan perempuan di situ,emosi. Benda ni susah nak dijaga oleh perempuan tu. Seriously. Mulut manis lelaki jadi remote control,emosi perempuan ni yang terima signal. Sedangkan adults pun still fragile,lagi lagi lah budak yang baru nak kenal dunia. Di situ yang membuatkan seseorang mudah tersesat

2. Nafsu Disupport Diri Anda Sendiri.
Of course. Memang typically akan dengar kan,nafsu muda. The fact is,it really do exist in you. Budak sekolah,kalau rasa macam nak sangat buat itu buat ini,itu lah sebenarnya. Come on,deny it. Again,bila kau deny tu pun,include nafsu muda jugak.

Especially in coupling. Bila coupling memang nafsu akan disupport habis. Bukan oleh Syaiton Nirrojim,but,anda sendiri. You chose to accept the proposal,you chose to "pelihara" the relationship. You chose to do everything that it needs in a relationship.

You chose untuk pegang tangan. You chose untuk buat bukan bukan.



Again,everything came from you. Dont blame Allah atau takdir when anything is wrong happening.

3. Problematic.
Aku gerenti. Siapa tak pernah tengok Facebook status yang rasa nak muntah tengok?

"Nangis gilerw gilerw. Sampai hatiw diew buat tittew macam niew."


Hoi,PMR SPM dah nak dekat. Pergi belajar.

Obviously,orang yang in love memang banyak problematic. Susah nak fokus,fulus selalu kering,jiwa kacau,tidur tak cukup. Again,lagi lagilah dorang yang baru nak kenal dunia ni. Baru nak explore. Baru nak up. Keadaan memang lagi teruk.

Aku yakin mesti ramai pernah rasa kan? Paling paling pun,saksi je lah. Ini adalah REALITI.

4. Ketagih "Cinta" After Clash.



Bila dah clash. Rasa sunyi. Rasa kosong. Lonely. Forever Alone. Apa lagi? Lepas tu mula lah,tukar tukar balak,tukar tukar awek. Kononnya jumpa pengganti. Padahal,nafsu je yang seksa pasal semakin kurus.

Again,orang orang muda tak tahu pasal benda ni. Sangat tak tahu. Dorang ingat bila jumpa orang baru,

"Inilah cinta sebenarnya untuk aku. Hikmah dariNya aku clash dengan balak/awek sebelum ni."


Padahal,dorang cuma baru merasa hormon badan tu sebenarnya. Bukan love pun.

Pasal tu ada hikmah yang superb kalau keep away from all these things ni. Nanti dah kahwin,bila merasa LOVE tu sebenar,memang sangat sangat superb. Totally. Sangat superb punya lovey dovey.

5. Selagi Coupling,Selagi Tu Susah Nak Matang.
Bila couple,yang datang cuma keseronokan je semata mata. Cuma ada lah sikit sikit problem sana sini. You curang dengan I,I curang dengan You,You ignore I,I ignore You,You ego bla bla bla. Again,tu semua sekadar jiwa kacau. Bukan proses pematangan.

So,when indulged habis dengan keseronokan semata mata,badan pun dah penuh dengan hormon je,especially budak sekolah yang nak membesar ni,proses matang sangat sangat terbantut. Seriously.

Sama macam kalau budak sekolah hisap rokok. Ketinggian terbantut. Cuma kali ni "asap rokok" tu korang dapat through the heart.

Kesan? Minda susah nak berkembang. Dunia diri pun dikekang. Skop minda pun sempit. Lalu muncul lah,dorang yang IQ rendah even kat sekolah. Kalau tak IQ rendah pun, EQ yang rendah. Apa tu EQ? Emotional Intelligence.



Kalau dorang terus continously couple couple tukar tukar,terus sibuk dilayan perasaan,tu yang nampak ramai Melayu susah nak sukses. Berjaya pun sekadar ala kadar.

6. Menyesatkan Lagi After Clash.
Ini yang paling teruk. Kalau dulu bertudung,sekarang dah tak bertudung. Kalau dulu lelaki tu alim,sekarang dah sesat jiwa kacau tidur memanjang,solat semua tinggal.

Memang,setiap clash tu sangat effect gila gila kat seseorang tu. Cuma,terpulang kat diri. Ini adalah ujian yang sangat sangat hebat. Sama ada korang back to Allah,atau korang pergi jauhhhhh sesat menyimpang entah ke mana mana.

Ada yang tak sanggup tahan perit kehilangan,sampai bunuh diri. Ada yang mula pecah dara pasal geram dengan balak lama. Ada yang pendam sampai sakit jiwa. Macam macam.

Semua gara gara? Nafsu dah pelihara awal awal sampai gemuk. At last,even dah tak ada sumber nak suap nafsu,mula cari ikut benda lain pasal nak feed kepuasan dan keseronokan yang korang dah hilang tu.

Again,tengok balik on those yang muda mudi. Pasal tu makin lama makin banyak social problems. Mula dari benda ni lah awal awal. Selepas clash,memang sangat membuka mata. Tapi banyak yang membuka mata terhadap benda benda lain yang teruk je.

Sumber sumber semua point kat atas:
- Why Men Wants Sex And Women Need Love
- Pengalaman Diri Sendiri Dan Orang Lain.
- Ceramah




"The huge reason why we shouldnt be coupling now,is that we will face a break up later."


Mungkin aku dah hidup 19 tahun,tapi aku dah banyak pengalaman dah pasal ni. Ehem. Bukan lah tukar tukar awek. Tidak. Cuma kehilangan awek aku yang paling lama couple tu,yang family aku dah kenal tu,sangat banyak membuka mata aku pasal ni. Life after clash tu pun, sangat merubah persepsi aku. Kejadian memang mengubah diri aku totally 360 degree. Alhamdulillah,keadaan merubah diri aku to someone better dari dulu. Totally.

Even after aku masuk UiTM,aku banyak jumpa dorang yang tak pernah bercouple waktu sekolah. Dan ternyata,dorang tu adalah mereka yang hebat. Seriously hebat. Aku kagum dengan dorang. Dengan matangnya dorang,dengan excellentnya thinking dorang. Korang nak tak jadi hebat dalam hidup? Do consider all these kat atas tu.

Nak geli geli tu,nak berkawan,lantak lah. But coupling during these early days? Sangat sangat merugikan. Ramai dah mengakui benda ni. Think again.

Nafsu muda sangat merosakkan. Once ikut,susah nak return back.

35 comments:

SyazwanSarawak said...

suka weh entri ni. lagi menguatkan reason mengapa aku tak perlu couple dulu :)

Kucing Serius. said...

Congratulations Syazwan. Kau berjaya tak couple dulu kan :D

Memang banyak sangat kot contra dia. Seriously. Those yang tak couple tu sangat lucky actually. Membesar dengan penuh sihat :)

Wanz Mejuez said...

Single Itu Hebat ! >_<

hafizudin said...

owhh lu dah buat dah!
baru nak karang jugak.
nice dok nais =)

hafizudin said...

pada gua cinta beruk ni tak terhad pada remaja je.
kadang-kadang dah senja baya gua pun ada lagi.
cuma bila mereka dah berumur.
mereka tak perasan.
cinta monyet dan cinta mereka sama.
yang lainnya mereka di kota.
monyet di hutan =)

Kucing Serius. said...

Wanz. Single hebat. Tapi takda lah selamanya kannn. Ahaha.

Hafizudin. Yeap,agree actually. Cinta yang tak suci kan. Cinta based on nafsu. Sampai bila bila pun ada. Ikut ala ala cinta kat hutan tu.

cuma tu lah,kali ni nak fokus sket kat skop budak sekolah dan remaja. dorang paling senang sesat dalam benda macam ni,ye dok?

rozeeta rashid said...

yup. there's more to achieve in life. kita harapan mak ayah.

Alip Apai said...

aku gembira x bercouple!!

dan aku plg x suka no5. tukar pasangan mcm tukar boxer!! serius shit!

meLLy! said...

wahhh menarik sangat entri ni. penuh informasi and mampu buka mata saya tentang apa itu cinta pada usia muda. :)

syura said...

jadi saksi je kawan aku sibuk menyumpah seranah ex dia dulu. ish, tak tahan dengar. ingat semua orang nak sangat amek tau dia clash gaknye. luah baik baik suda:)

Farrah yong said...

bro , nak wat entry sal ini jugak .

boleh tak ? ;)

Hamdan Ramli Anak Pakcik Li said...

Muahahahah, foreveralone is foreveralone. Nothing better than that.. Owh serius betul entri ang kali ni..

muaz said...

"Why Men Wants Sex And Women Need Love" aku dah consider dah nak beli buku ni haritu. pastu rasa ragu-ragu datang dan akhirnya tak beli hahaha

cik najihah said...

tau x pe..x payah nak layan sangat cinte zaman skolah ni..x kemane pon..
kalau ade yg bertahan sikit je..
adoiyai

asy faro said...

aku dulu jadi kapir jap, sbb g kapel ngn chinese, bnyak wat maksiat

Mr. Uzair said...

aku suka bold text yang last tu.

"Nak geli geli tu,nak berkawan,lantak lah."

kekeke.

RepublicAku said...

bab budak melayu sahaja rasanya kurang tepat .Bila melibatkan cinta semua bangsa adalah sama sahaja.Terpulang kepada siapa dan macam mana cara berlakunya cinta monyet tersebut dan bukan boleh borong secara pukal semuanya dan bahawa semuanya sama akan kisahnya.Lain orang lain rasa dan lain pengalamannya.Akibatnya cinta sewaktu muda atau cinta semasa dewasa ...sakitnya sama.Tetap suka tetap sakit sebab itu ialah syarat2 untuk mendapatkan cinta yang sebenar.

Jika single akan menyelamatkan kita hari ini tetapi di akan datang tidak.Putarannya tetap sama cuma masa dan tempatnya sahaja yang berlainan.

Ada baik dan buruknya terpulang kepada individu tersebut.

.::: mr IQ :::. said...

Semoga terus istiqomah... :)
Somalia Menggamit Rasa

Alia Natasha said...

<---- tak pernah kapel :D

.diannorhayati. said...

SINGLE IS AWESOME. BUT IM NOT SAYIN IT HAPPY.


caps lock.

entry ni mcm lawan aku punya:D haha

okey..as long as kite pandai bawak diriithink its cool :)

tapi if aku bole ulang balek. aku xnak couple time sekolah. buang mase. now im 21,ade kerjaya sendiri. tau susah cari duit. so da pandai bawak diri. i guess so.


so,adik adik sekalian. yg kencing dok bercabang,hingos mak lapkan,duit rokok mintak abah. sila ikot nasihat kucing :) *aku harsh gler kan. haha

eh lagu najwa tu best tp lirik die adooiii. ape yg die cube sampaikan?oh i see. budak belasan lagi :) *harsh lagi.

afrooctopus said...

Tak kesah apa orang kata.Couple time muda2 mmg xbawak faedah. Ada orang kate couple utk tlg education. Nah. bullS#!t. wat lagi teruk education tu ada lah.haha.nice entry bro :D

Nyamuk Terbang said...

"Nangis gilerw gilerw. Sampai hatiw diew buat tittew macam niew."

geli makkk

haha
back to the point
aku dlu start kapel form 2
sumpah terlalu muda
time aku mcm perlu someone sgt2
sbb aku ank tunggal
aku pernah kapel ramai2 sbb perlu kasih sayang
seriously aku abai smua bnda
pelajaran aku out trus
pastue msuk form 3 aku ad steady bf
tpi rsa mcm still cnta monyet
aku kapel dkt tiga thun
mmg xder problem lngsung
stdy aku gila bapak gempak result
tpi syg that guys pntingkn nafsu
dia mntk bdan aku
so aku tnggl la dia tnggu lg
naik form 5 aku kapel dgn sorg bdk
tpi dia main-main dgn aku
dia tnggl aku mcm tue ja
aku frust truk
sjak tue aku tekad dh xmaw kapel
spm aku pn gempak sbb dh xkapel kn
lpas spm bru aku kapel blik
tpi tak trlalu brhrp
alhamdulillah hdp aku tak seteruk dlu

the moral of the story
jgn trlalu brhrp pada cnta yang blm pasti
sbb cnta illahi itu yang hakiki

sory komen pnjng
cuma nak share pegalaman

aydah ahmad said...

aahah , like , evn dulu pernsh monkey love , dolo dolo laa , but now im prfer to being a single ,
yng pnting ade bis study , ade career sendirikk bru pkiaq pasal mr.right :)
hihihihi ==''

Rara Faramyza said...

SINGLE is MY ATTITUDE.

kekeke. :D

Tapi ada org tak boleh single mingle ni.

macam tak boleh hidup kalau tak ada couple.

dia muda lagi. bila-bila masa boleh dapat. tetiap hari update kat fb bila nak dapat awek.

ada satu hari tu dia tanya ada ke cinta sejati?

bila aku cakap biar cinta tu datang sendiri. kita tak boleh mengharapa sangat dengan orang yang kita suka je. sebab orang yang kita sayang belum tentu sayang kita sepenuh hati sekaligus jadi milik kita.

dia ego nak mampos cakap semua tu dusta.

menyampah aku! tapi dok terhegeh-hegeh gak dekat perempuan yang langsung tak bagi jawapan apa apa kat dia terima ke tak.

hahahahahaha. sengal itu budak.

aku lagi suka single dari ada couple.

couple ni merimaskan.

kalau tak cakap iloveyou sehari nak marah nak touching.

24 jam kalau boleh nak berkepit je sampai masa dengan kawan kawan banyak terabai.

sebab tu orang bercouple ni kawan-kawan banyak blah. sebab pentingkan awek/balak je. ajak kuar sikit sikt bagi alasan janji dengan awek/balak. haihhh -.-

kalau aku, kawan lagi penting.

couple ni nak jumpa sepatutnya tak payah hari hari sangat. lama lama bosan je tangok muka dia. better jumpa seminggu tu 2 or 3 kali. cukup lah. ni tetiap hari nak jumpa.

alahaiiii. menyampah okay!

hahahahahahahahaaha :D

athirah salleh said...

ahahaa. seronok aku bace sambil ade back up song. hahaaa. betul couple tu melalaikan. betul cinta kat sekolah tu monyet je. hahaaa. aku ade pengalaman couple kat sekolah, tapi couple jauh, pernah jumpa sekali pastu ape mimpi tah couple. budak budak lah katekan. tapi tak pernah jumpe, alhamdulillah tak efek pelajaran aku. sebab sepanjang couple tak pernah dating sampai le habis sekolah.

kalau nak couple jangan lupe dunia. macam boyfren kau tu konfem jadi suami kau. kan? kalau couple tu buat kau sampai lupe diri baik tak yah. tapi aku nasihatkan, baik tak yah couple. buat berat pale otak pikir je nanti.

komen merapu. hahaaa. nice entry bro! :D

Muslimah Optimis said...

ya.. satu alasan kenapa MO juga tidak memilih untuk couple walaupun kami suka sama suka sejak fom 3 sampai fom 5.. cuma perasaan tu dah hilang apabila semakin dewasa.. semoga Allah pertemukan kita denga pasanga yang soleh dan solehah..ameen

PaK PiS said...

Cinta lepas nikah..

myr amyra said...

well...terbaek la bro...

1st love aku waktu aku f3...duit topup pun mak bapak bg lg...terasa macam membazir gila...baik aku guna duit tue beli buku dari aku guna untuk msg ngan bf aku....

tapi sekarang aku dah sedar...dah tua kan... :)

budakampung said...

wooo gila suka gua dengan entry ni..walaupun gua masih budak sekolah, tapi bagi gua cinta monyet memang bodoh r..langsung takde faedah..keburukan lebih banyak daripada manfaat..

p/s: seyes gua benci tengok couple pakai baju sekolah..cheitt!

sergeant keroro said...

semua dah komen panjang, aku nak komen pendek jela.

#foreverAlone

HAHA

p/s : ko sama umur dengan aku rupanya, keh3

AesyaZealous said...

serik nk bercinta..huuuu

nub said...

long live kapel. puihh

kotak bulat said...

betul... bila da semakin dewasa..bru kita terasa rasionalnya org melarang cinta waktu sekolah

Namee Roslan said...

wey namee dah umur 23 tahun tapi tak pernah couple. kalau nk bercinta x semestinya kena couple kan. asal hati kita dua tahu kita sama suka dah la n setia. :P boleh kan? so aku rasa couple ni buang masa je wey...

Muzakkir said...

Assalamualaikum. Salam perkenalan. Entri ni macam dah jangka saja keluar lagu nafsu muka buku.Hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...