.

Tuesday, July 5, 2011

Impresi manusia; Ketayap,tudung,free hair,seksi



Selalu sangat ada impression manusia yang melabelkan seseorang ikut First Impression. Bagi aku,First Impressions ni memang satu penipu yang besar. Tak kira orang tu berketayap,bertudung,free hair,short skirt,lelaki seluar pendek,untuk zaman sekarang ni dah sangat unreliable. Sungguh. Kalau seseorang tu membawa sesuatu imej,imej tu sesungguhnya memang tak boleh gunapakai.

Memang ramai gila suka condemn orang bertudung zaman sekarang. Especially mereka yang stock short skirt,seksi,atau mereka yang free hair. Ini bukan auta,ini fakta. Serius. Kucing Serius.

Suka sangat nak condemn konon orang bertudung ni,"nampak je baik,tapi sebenarnya hipokrit". Ingat,tunjuk satu jari,4 lagi jari tu tunjuk kat diri balik.

Antara tipikal tuduhan orang zaman sekarang:

Pakai je ketayap,title Ustaz,Pak Haji,Syeikh,tapi perangai haram jugak. Habis tu mereka yang tak pakai tu pun macam mana? Mereka yang tidak bertitle tu,bagaimana pula? Adakah mereka tu baik sangat sangat?

Memang bukan semua lelaki pakai ketayap tu baik. Tapi bukan semua lelaki tak pakai ketayap tu baik jugak.

Aku freehair,aku pakai short skirt,tapi aku lagi baik dari yang bertudung tu. Sama je kau macam tu dengan mereka bertudung yang hipokrit. Sama je. Still accumulate jugak dosa every single moment kau jadi macam tu.

Memang bukan semua yang bertudung tu baik. Tapi bukan semua free hair dan short skirt tu pun baik jugak.

Nampak tak perbezaan tu macam mana? Semua sekadar impression. Kalau bawak imej baik,kena jadi baik. Kalau tak,kena label hipokrit. Hello, dosa adalah dosa. It is open to all humanity. Selagi kau bergelar manusia,tak kira kau pangkat darjat pahala amalan kau tinggi mana,kita bukannya maksum. Kita adalah manusia. Sentiasa open nak buat dosa. Lain lah kalau kau betul betul Kucing ke,Kambing ke,Lembu. Haiwan,tak kisah lah. Orang kena fikir tu.

Tak perlu nak blame orang pakai ketayap atau bertudung tu hipokrit. Tak perlu nak cakap jadi seksi lagi better daripada jadi hipokrit. Itu semua penipuan semata mata. Orang macam ni dah ditipu hidup hidup. Minda dah dikuasai sekulariti. Semua tu cuma bergantung pada kekuatan diri.

Syaiton Nirrojim sentiasa cuba nak menyesatkan manusia tak kira kau macam mana.

Free hair atau sexy girls yang dah macam ni dah sesat jugak mata dikaburi dengan Syaiton Nirrojim. Diorang akan kata "Kau lagi baik perangai dari mereka yang bertudung. So,buat apa bertudung? Buat apa tutup aurat?"



Sama je lah macam nak isi gayung berlubang dengan air. Cedok lah air dengan gayung tu,tapi air banyak keluar dari gayung dalam masa yang sama. Tengok tengok,kosong dah,tak ada apa. Buang karan korang ambil air tadi. Buat pahala buat baik banyak mana,tapi still dosa tu accumulate jugak pasal korang free hair atau seksi. Pahala buat baik masuk in other way,but it goes out another way,which is the aurat exposure.

Kalau bab bertudung,aku jenis tak marah mereka yang masih tidak bersedia bertudung. Aku faham fahaman dorang ni macam mana. Mungkin pembesaran membawa diri dorang macam tu. Nak keluar dari kantung kebiasaan tu bukannya senang. It takes time. Nak paksa diri,nanti nak seronok beribadah pun tak boleh.

Manusia kalau lagi dipaksa,lagi taknak buat. Pasal tu Nabi berdakwah pun,Baginda ambil pendekatan yang berbeza. Pendekatan secara baik,dan bukan cara menyindir atau memaksa macam ramai orang sekarang buat.

Tapi kalau impression mereka macam ni,alasan macam tadi tu,aku sangat tidak setuju dengan dorang. Rasa nak lempang lelaju. Pasal,mereka pun teruk jugak. Malah,lagi teruk dari mereka yang bertudung. Dah free hair,boleh cakap teruk pulak pasal depa. Dorang dorang la,tapi engkau tu? Tak nak perbaiki diri?

Best doh kalau buat benda baik. Cuba try dulu rasa sendiri. Baru tahu nikmat dia macam mana ;)

24 comments:

SheyPull said...

walaupun org kate dont juge by cover...
tp xkn la nak kawen nagn org pakai bra je....:P




JOM singgah blog saya nak... eh pilihan raye dah mule ke? kat mane? isk...owh....

Kucing Serius. said...

Bengong. Ahahaha.

riben putih said...

wahh biasanya yang free hair akan pandang serong pada yang bertudung..yang bertudung pulak gedik mengalahkan apa...so tepuk dada tanya iman masing-masing ^^

Kucing Serius. said...

Memang. Benda macam ni yang sangat menyirap sebenarnya. Pandang serong kat orang je tahu. Silap sendiri taknak pikir.

Syaza Zainuddin said...

Yang pasal jari2 tu en, 3 jari je lah yg tunjuk kat diri sendiri blek. Kan kan kan ? Ibu jari tunjuk kat arah lain. Cuba kau try jap. Aku tgh cuba lg ni haa. Hahaha

Farierahasanz said...

hmm , manusia skunk da macam2 pahaman. .

rambut same itam , hati laen2 . .

jgn laa kite senang2 naa jato kan hukuman kt seseorang tu hanya kerana kesalahan die yg sgt2 jelas dan terang . sesungguh nye , kesalahan n kejahatan yg tersembunyi itu lagi merbahaya =)

Farierahasanz said...

hmm , manusia skunk da macam2 pahaman. .

rambut same itam , hati laen2 . .

jgn laa kite senang2 naa jato kan hukuman kt seseorang tu hanya kerana kesalahan die yg sgt2 jelas dan terang . sesungguh nye , kesalahan n kejahatan yg tersembunyi itu lagi merbahaya =)

Kucing Serius. said...

Memang. Bukan nak jatuhkan hukuman. But,that is the fact.

Allah je yang boleh judge pasal Allah lagi mengetahui. But we as humans,that is the thing that we learnt.

Cuba baca balik dari atas sampai habis. Fahamkan betul betul.

shyafiq dzulkifli :) said...

First impression dalam temuduga penting hairil.LOL

Nanti aku nak cakap kat panel temuduga ,
"Encik,hairil kate first impression ni satu penipu yang besar."
LOL

AesyaZealous said...

betul2..byk sgt skrg condemn2 org.

gua penah tnye mak gua."apa pendapat mak ttg girl yg tak pakai tudung, tapi baik sgt perangainye.."

mak gua jawab.. "xde baiknye. kalau baik, perkara wajib yg satu, perintah Allah suruh pakai tudung pun takleh nak buat, mcm tu di label baik?"

huuu..minta maaf kpd kawan2 yg free hair. chill yaw~

Kucing Serius. said...

Shyafiq.Boleh jugak apa. Ahahaha. Aku pernah cakap pasal tu jugak dalam interview :DDD

Aesya. Well. Baik tu memang baik. Cuma,tu lah. Sama macam gayung berlubang kat atas tu.

Apa apa pun Allah je yang menentukan baik buruk beliau kan. Allah knows better :)

.miSz bubbLe. said...

s=1st sorry utk yang pakai tudung *akuponpakaitudung* n yang tak pakai tudung ..

bila kita lihat sekarang .. ramai yang pakai tudung .. tapi dowg baek ke ?? yang tak pakai tudung lak .. jahat ke ? dont judge a person based on her/his appearance . but judge a person by her/his behavior ..

jangan nak dok cakap .. "aku pakai tudung . aku lagi baik dari kau . kau tu free hair . seksi lak tu"
kadang kadang yg pakai tudung tu yg rosakkan maruah Agama .. nama baek negara n famly ..

*sorry panjang beno komen ^^

Kucing Serius. said...

Yeap. Tu yang aku cuba nak highlight kat atas tu. Cuba baca balik.

.miSz bubbLe. said...

aku tau .. saje terangkan balik .. lepas geram .. AHAH

Mior Rae said...

Yang penting tak pakai tudung tu terang-terangan buat dosa,drpd yg pakai tudung. Dosa yg lain tu trserah pd individu tu sndri. Apa yg wajib tetap wajib,yg haram tetap haram.

kaizen said...

emm...dose & pahala tu kn bebeza...

wany dianwanie said...

kalo d tegur salah...x tgur pon salah...silap2 dowg yg sindir kte blek...'x pyh sebok bole?? masuk kubur lain2 kak'...

[muaz] said...

haa i liek! dosa tetap dosa kan.
"Best doh kalau buat benda baik. Cuba try dulu rasa sendiri. Baru tahu nikmat dia macam " ini pun aku setuju banget, walaupun pada awalnya tak berapa nak suka, bila dah buat benda baik tu, kita rasa satu ketenangan yang lain dari lain!

Kucing Serius. said...

Mior Rae. Setuju.

Kaizen. Of coz berbeza. Tengok nama pun tau ek? ahaha

Wany.Yg tu paling menyirap. Kalau kita duduk sebelah kubur diorang cemana kan?

Muaz. Pendek kata,kena cuba dulu baru tahu :D

.::: mr IQ :::. said...

Perubahan adalah bergantug kpd Iman..
Jika Iman sudah menguasai diri, perubahan akan berlaku, tidak kira samada terpaksa atau tidak terpaksa.

Kembali kpd islam bukan satu pilihan. Kembali kepada Islam adalah satu Keperluan Kita.

Pendakwah bukannya penghukum. Allah shj yg layak menghukum.
Pendakwah adalah penyeru. Menyeru kearah kebaikkan.

(sebenarnya Rasullullah ada uga berdakwah melalui sindiran, Namun kena pada tempatnya, maksudnya berhikmah)

(sekadar perkongsian, walau rasa mcm x masuk line sikit, huhu) :)

Kucing Serius. said...

Faham. Memang betul. Kembali kepada Islam is our need.

Cuma mentaliti zaman sekarang,ramai orang menganggap itu adalah satu pilihan. Mentaliti dah dikuasai something besides Islam. Kita try tengok dari sudut itu pulak. Kalau tengok betul betul,itulah yang mereka nampak dan rasa dari diri mereka.

Ini semua sekadar pandangan untuk mengubah diri kalau diikut sudut itu :)

Namee Roslan said...

em ada je istilah dont judge a book by its cover...sebenarnya biar lah kena hukum..

kalau aku, aku tahu aku tak pakai tudung n aku baik. aku tak dengki hati, aku tak minum x smoking...tp aku x pernah plak ckp dun judge a book by its cover...hukum Allah aku x boleh tolak...

tp kalau laki pkai songkok mmg nmpak baik lah wey.. haha

SyazwanSarawak said...

ehe. condemn perempuan je, yang laki tu, pakai short bersukan dengan jalan-jalan kat luar tu pun kena tegur gak.


peace~

Murni Yusoff said...

nice entri..
mmg mcm tulah org skrg,suka judge org dgn tgk cr kita berpkaian..semu org wt dosa mmg xdpt dinafikan..
xsng nk wt perubahan nie.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...