.

Friday, September 30, 2011

Perasaan Yang Sangat Berbeza.



Mak aku pergi Haji. Sebulan setengah dia tak ada kat Malaysia ni. Huu. 13 November,she'll be back.

Jujur. Perasaan dia sangat berbeza. Sangat sangat berbeza. Mungkin,bagi sesetengah orang,ini sekadar,berjauhan dari ibunda untuk sebulan setengah. Alahhh,dah biasa lah kononnya. Memang,aku pun dah biasa berjauhan dengan mak aku. Dulu sekolah masuk hostel. Berbulan bulan tak balik. Lepas tu masuk matriks. Berbulan bulan tak balik. Lepas tu masuk UiTM Shah Alam. Berbulan bulan tak balik (Sem lepas lah).

Sekarang,bila aku ulang alik selalu balik rumah,mak aku pulak bertolak pergi Haji. Semalam. Ye. Semalam. Khamis. 29/9/2011. Baru sehari. Tapi cukup sudah macam macam perasaan.

Kena biasakan.

Perasaan yang sangat berbeza. Sangat sangat berbeza. Tak pernah rasa macam ni. Tiap tiap hari balik rumah,nampak mak akan greet sambil tersenyum. Semalam lepas hantar mak kat Kelana Jaya,aku dapat rasa gila rumah ni sangat,sunyi. Keluar lah sepuluh kali dari rumah pun pergi mana mana. Balik rumah,tengok,rasa sunyi.

Sunyi.

Macam Mana Perasaan Dia?




1. Perasaan yang kau tersedar apa perasaan Mak kau bila kau duduk berjauhan dengan dorang. Maybe korang duduk asrama. Maybe korang duduk dekat kolej. Memana je lah. Asalkan berjauhan. Masa tu,you keep reminding your mom everything's going to be fine.

But we didnt know how she felt. Apa yang kita rasa ni minor je. But as for her,she's a MOM. A mother. We know how a mother always cared for her family right?

At the moment we felt okay. Sekarang Mom kita yang berjauhan,baru kita rasa macam mana.


2.Kita sedar Mak kita dah tua. Kita selalu tolong dia buat macam macam. Kita tahu,mak dah tak larat buat kerja berat berat. Mata dah tak nampak sangat. Clumsy comel comel pulak tu. Pasal tu,kita dah tak nak duduk jauh dari dorang. Nak make sure she's okay.

But tnow,we are letting her going all alone. Going to a place far away from you.

It is the feeling where you are worried on how will she be doing there without you. Superbly.


3. Sangat sangat jarang where you see your mom is out of home. Mungkin dia keluar jalan jalan ke,apa ke. Sangat sangat jarang.

Even when she goes out,you'll call just to make sure she's safe. You are able to know her location,and what she's doing.

Ni mak tak call lagi ni from sana. So we didnt know how she's doing there. We didnt know.


4. When you think about home,you'll be used to that she's home. Rasa nak tengok mak kat rumah. Keluar lah sepuluh ribu kali pun. Bila teringat rumah,kita expect kita nak jumpa mak. Tu je.

But,sekarang,kat rumah. Cuma nampak bilik mak je. Reminders dan tugasan tugasan je yang kita nampak. You are all alone at home.




Doakan agar Mak aku selamat menunaikan Ibadah Haji di Tanah Suci Mekah. Selamat perjalanan pergi dan pulang. Selamat sepanjang berada di sana. Doa sahaja yang aku mampu buat sekarang ni.

16 comments:

laskar pelangi said...

insyaAllah mak awak baik-baik saje kat sana.. =)
sememangnya walau tempat lain lagi menawan or lagi best..last2 kat rumah bersama keluarga paling best=)
tiada yang dapat ganti bernilainya kasih sayang seorang ibu untuk anaknya :)

Cik Fazira Chumel said...

tacing betul bila baca..terus ku nangis..kau jangan over ye..aku ni 2 bulan nak dok sini tanpa mak aku..huhuhu
sobsobsob....:((

Bilal binti Robah said...

ko okey lagi wey
aku ni masa mak aku gi umrah thn 2008
aku risau dia akan pergi selamanya
sebab impian mak aku mati kt Mekah
aku risau gile taw x
hari2 teringat

ni thn depan dia nk gi haji pulak
kalau makbul,alhamdulillah
tapi tang mati kt Mekah tu
aku kalau tigt msti ase nk nanges
sob sobs

Alip Apai said...

Moga selamat semuanya. Amin

norinaomar said...

saya sudah merasainya tahun lepas..the feeling was very different..rasa rindu yang membuak2 setiap hari.bila dah cuti sekolah lagi terasa sebab saya kena jaga rumah dan ambik alih tugas ibu,buatkan bekal untuk adik.

Mudah-mudahan dia diberikan oleh Allah kesihatan yang baik kat sana.

RepublicAku said...

insyaallah selamat pergi dan balik dan di permudahkan segala urusannya.

RepublicAku said...

insyaallah selamat pergi dan balik dan di permudahkan segala urusannya.

El-Janna said...

hmm sedih dah bace entry ni:(

semoga baik baik saja mak kamu diosana^^

Muslimah Optimis said...

rindu mama..huhu

amy syahirah said...

bersabar k . sy doakan mak awak selamat di sana =) sayu je baca .

rozeeta rashid said...

Tak pe. Jangan risau. Allah akan jaga mak awak kat sana. =)

Miss Dolce and Gabbana said...

Aku pun pernah rasa macam tu dulu.Eh i mean bulan lepas.Memang lain sangat rasa ia bila mama and papa aku tak ada.Sebulan setengah tu macam2 boleh jadi sampaikan minda aku tak boleh adapt ni parents baru hilang kat mata sebab pergi tunaikan ibadah.Kalau pergi tak kembali aku pun x sure boleh tak aku terima kenyataan.Bila mereka balik benda first aku buat aku peluk mereka.Rindu kot.hee

Namee Roslan said...

alololo,manja nya kau ni hairil. ingat kan jiwa keras. momma boy ya. :) sabar ah, doakan mak kau sihat2 je kat sana. nnti mak kau balik belikan present kereta control kat kau . :)

take care hairil. jangan nk ngada2 sgt.

Shazali said...

a'laika salamun,

:') *terharu sgt*
alhamdulillah.. .semoga Allah ibu saudara, saudara dan juga umat islam seluruhnya supaya dibawah rahmatNya.

mse sye bce ni sye berada dirumah bersame ibu sye.. (die nga apptmt ngn Dr. OGAWA, kelas ko maria)

even sye dekat, sye rse sayu melihat ibu.. .mengenang ketika melawan kata @ tertinggi suara.. .

dr kecil hingga kini, sye sentiasa berdoa, ya Allah, aku pohon untuk sehidup semati dengan keluargaku.. .

fi aman Allah,

L.N :')

.diannorhayati. said...

hehe/ comel nye entry.

terharuuu kalau mak kau bace :')

insyaAllah she's gonna be fine there.

and kite same same doakan die dapat tunaikan ibadah haji dgn tenang and balik dgn selamat. amin:)

siti kektus said...

mudah-mudahan selamat pergi dan balik mak nya. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...