.

Friday, September 23, 2011

Fashion Victim Dan Perasan People.

Situasi 1.
Anda seorang lelaki. Pakai baju taff sikit. Ala ala Ben Ashaari. And then,drive kereta yang ada tune sikit. Bunyi ekzos kuat sikit jadilah. Of course,akan tarik perhatian. Sikit je lah.

Lalu di tempat tempat yang penuh dengan manusia dan berdarah muda. Shah Alam lah terbaik. Penuh jugak dengan dorang yang fashion victim. Tempat terbaik, Seksyen 2 atau Seksyen 7.

Bawak kereta,tiba tiba ada sekumpulan awek nak lintas jalan. Of course,yang melintas tu akan usha tengok driver. Kalau driver tu lelaki,dorang akan tengok lama sikit.

Masa dorang lintas,mata tu,terus pandang straight forward kat perempuan yang paling bajet/fashion victim/control cun/mekap opera cina yang sedang usha korang.

Bila dorang dah lintas,aku yakin,wajah korang akan muncul sebegini.



Situasi 2.
Anda dalam kelas yang gabung course. Contoh,anda course Archi,ada kelas CTU yang gabungkan anda dengan budak budak Estate Management. Bila gabung,of course lah kan,member member kita nanti duduk campur dengan dorang sekali kan?

Sekali lagi,make sure anda berpakaian hensem. Sediakan wajah macho sikit. Anda perlu on kan mood perasan anda pada masa yang sama,tapi sekejap je.

Tengok mana mana budak course lain yang bajet/fashion victim/control cun/mekap opera cina. Lalu,text kawan korang yang duduk dekat dengan dorang. Suruh dorang kirim salam kat awek tu without revealing siapa yang kirim salam.

Bila dorang dah buat,dorang akan
-Betulkan tudung. Duduk dengan betul. Control control sikit pergerakan.
-Tahap gedik bersama rakan rakan wanita meningkat. Untuk menghilangkan rasa segan kot.
-Mata dorang akan usha je semua yang ada dalam kelas tu bila ada peluang.


Pada masa yang sama,wajah dia dan korang akan turut berubah menjadi begini. Lebih kurang lah.



-----


Fine. Honestly,aku sangat kisah dengan orang yang gaya perasan dan control ni. Aku memang akan kenakan. Serius. Kucing Serius. Benda ni bukan rupa yang datang naturally sejak kecik. Tapi,pasal dorang control semata mata.

Aku dah tengok jugak,certain kenalan yang aku nampak dorang macam stock perasan pada awal awal dengan laki lain. But,when I look deeper,kenal dengan dorang,godek godek story. Memang dorang perasan pun. Perasan pasal kuat control.

Kuat control pasal jaga penampilan. Jaga sangat apa yang orang nak kisah pasal depa.

Aku tak kisah kalau dorang pakai apa. But,kalau tak perasan lah. Ini,gaya perasan. Aku memang tak boleh. Especially fashion victims.

Bagi aku fashion victims dan perasan people ni memang sangat sangat control dah. Dorang pakai over cantik cantik,dia akan rasa dia nampak cantik. Of course lah,control sangat penampilan kan selalunya untuk jaga impression orang lain kat dia kan? Bila dia rasa dia nampak cantik,dia akan rasa yang semua orang tengok dia (Perasan). Bila tidak ada orang yang tengok dia,dia akan cari orang yang tengok dia.

Try lah jadi kononnya "orang yang tengok dia tu". Gerenti dia akan perasan gila gila gila gila gila gila gila gila.



Dua minggu dah aku bawak kereta pergi kelas, aku saja buat macam yang Situasi 1 tu. Ehem. Dah ada tiga orang aku encounter macam tu. Selasa baru baru ni paling kelakar. Sampai pipi tu obvious gila putih tukar jadi merah tapi muka still control control. Tarik tarik kawan dia. Muka malu malu kucing parsi.

Terus continue jalan terhuyung hayang dengan tudung ada riben setepek besar tangan,pakai high heels,eyeshadow macam lebam biru,mekap putih macam plaster dinding,beg ketiak. Time tengah panas terik,kat area food court Seksyen 2 yang sesak dan hangat. Kad student tergantung tu bukti dia student.

Honest. Aku bukannya minat pun dengan dorang semua yang aku kacau tu. Bukan suka pun. Bukan nak menggatal pun. Cuma,



Dah jumpa bahan nak buat gelak kan. Nak buat macam mana.

31 comments:

Eyka said...

speechless...:P

byk ayt control dlm ni..

eh eh ..i nak ngorat u boleh?..u dah laaa i usha..kacak..i melting habis dgn u dari dulu..i nak dkat u..bole laa bolee laaa..pleaseee-.-


























































































































































































agak2 muke lu merh control2 tak skrg ni wey? hahaha:P

Budak Chomot said...

Jahatlah kucing ni -.-'

suhada said...

kah33333!!!mmg kelakaaaaa sgt3333

cik najihah said...

totally agree.even aku pon sakit mate tengok mansse pesyen ni

cik najihah said...

totally agree.even aku pon sakit mate tengok mansse pesyen ni

Lyndaz said...

pergh!!
sirius kejam part last skali
wakakaka!

rozeeta rashid said...

hahaha. lawak lah kucing ni. penat diorang tu perasan.

moral of the story: jangan jadi perempuan yang fashion victim/control cun/make up opera cina kalau tak nak jadi bahan gelak kucing. haha.

annyss said...

seronok eh gelakkan orang lain?
seriously tak faham lelaki yang macam suka nak cari kesalahan perempuan.

El-Janna said...

hueh988 jahat~~

yui92 said...

xbrapa nak suka gak org kontrol ni.. tp biar ja lah =p

Cik Eka said...

hahahahaha lawaknyaaaaaaaaaa

sebenarnya kita perempuan ni tak perlulah kot nak control semua..

jadilah diri sendiri..

sebab itu lebih baik kan???

daripada kita yang dah tercontrol,nanti mesti nampak macam menjengkelkan ajer....

ayat last lawak! keh keh keh

Arif Aiman said...

haha! akhirnya... bukan aku seorang yang fikirkan macam ni XD

A'an said...

Haaa. Notty ni budak ni.

Hahaha apa kejadah tu beg ketiak?? Wakakaka *gelak gulin2*

norinaomar said...

best2,,buat lagi la weii..

aku nyampah betul ngan fashion victim ni,rimas.pada aku less is more.

adysuR said...

Kalau la depa baca kan bagus..xD

RAFIQAH SHAHIRA said...

gila la post ni.. tp best,pg-pg da blh tgk entry mcm ni.. =D

perot buncet said...

gua feminin mcm gurls lain tp gua menyampah nk jadi trend setter ke pesyen victim ke hape ke
sebab gua rase
gua da cukup kasih syg
tak perlu kot nk hot sangattt
haha

gua ase nk pakai baju lelaki je skang
ase cm cool gile
awww
eh adekah itu petanda gua da bersedia jd isteri?
kahkahkah!

:P

Saiazuan said...

muka ketat je..haha

faratina said...

haha.. :) sek 2 and sek 7.. tau la budak s.alam! haha

! AzzaAzman @ Chempaka Sari ! said...

huh! nasib baik aku bukan stok camtu... aku g kelas pakai kurung dan bedak pureen je. Gasaklah.....

! AzzaAzman @ Chempaka Sari ! said...

kami dah UIA bese2 je....

Bell said...

siyes..klu jmpe lelaki bwk kete cam tu kat kampus mmg kena kutuk la..hua3x..ntah..sbb taw..dorg perasan macho je..;p
p/s: pergi kelas pakai biasa2 sudah..kdg2 klakar jgak tgok kaum sjnis make up kemain tebal dgn shawl yg berbelit ala2 pakai cap..maaf jika komen berlebihan..hohoho

Nur Ayuni said...

hahaha..terbaik je gaya ko kan. bukan nak mengorat tapi nak buat bahan ketawan je.

*opera cina? 5 inch bedak tempek.ish3.

haikalblank said...

macam mana dengan brader yang pakai singlet jalan bandar? rantai naga kat leher? heheh

Namee Roslan said...

tapi aku sendiri pun rimas kalau perempuan tu dah la pakai sarat gila. plak bila laki lalu dia sibuk duk tergedik nk betulkan tudung. nk muntah.

sergeant keroro said...

haha, troll terbaik XD

TSYA'Z (~_^) said...

... gedik... dh tau dh kalo laki ushar sebb ape.. dua bnda je.. 1 sbb dia memg suka tgk, 1 lg sbb die tgah kutuk pompuan cm nak mati...

haha tapi bnyk yg kedua tu la...

sgt2 tahu...

FizaFizz said...

perghhh! naseb bek tak satu kolej dgn si kucing nihhh!! kahhh3! :P :P

Tentang Kita said...

masa study dulu klu de budak2 group lelaki berkumpul kt tmpt yg biasa saya lalu, sya snggup ikut jln jauh sbb x nak kena gelak n jd bhn jenaka.....

.diannorhayati. said...

adoiii. skrg baek yg hijabed or not ramai jadi fashion victim. aku tak tahu la ko penah turun galaxy ampang or not. so aku memang selalu pergi situ,wayang murah :p

haha. tempat yg macam tu tapi org dressup heel bagai.kalau boleh 4 5 inci,free hair nye rambot habes mcm traffic light,hijab nye habes cam hana tajima. tp just pegi galaxy je kot. tmpt yg takde ape? lagi satu,port fashion victim yg totaly erasan,kt tesco. hahahahaha.

kalau aku mau pakai baju t shirt je. ni pergi tesco pon mekap tebal. haihhhh. seriously. fashion victim ni da kesiannn. kalau kt pavi.lagi berlambak kan? lagi byk budak baru nk up. ceiiittt. haha.

Shazali said...

a'laika salamun

*mekap tahap opera cine~

haha mmg spesis ni byk kn?
da lahir xbpe nk putey, dibedak sampai bole join wayang cine tang tang tang.. tang!

ade sikit nasihat 4 ladies, proud of u were born..kalao kelat? stay as u r..kalao terlebey putey no need 2 tan it at all..

ni kang ade la npk muke putey tgn tan..aiyoyoo karawaleyyyyy

fahion victim..huhu

akhlak yg baik pasti memantulkan wajah ygsedap mata emandang, walaupun mengenakan purdah >_0


fi aman Allah


L.N

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...