.

Saturday, July 16, 2011

Lighter dan neraka.

Malam ni Nisfu Syaaban. Mak aku dari Asar tadi dengan penuh kata kata suruh get ready dan bersedia untuk pelbagai aktiviti lepas Maghrib tadi. Okay la. Rugi kalau lepaskan malam ni.

Masa lepas habis baca Yassin tadi,tiba tiba aku teringat satu ayat yang disampaikan dari Rasulullah S.A.W yang membawa maksud "Kalau nak buat maksiat,buat di tempat dimana Allah tak nampak". Ayat detail aku tak ingat,tapi maksud tu macam tu lah.

Okay itu sangat mendalam. Mula kepala aku berjalan jalan pikiaq macam macam.

Lepas tu jari aku terkena panasnya lighter yang aku tengah pegang waktu tu.



Daripada lighter tu,aku teringat lagi ada senior aku dulu dulu bagitahu aku satu story.

"Dude. Just now the ustaz told us a real deep story about Hell. Shit now I'm scared"
"What's up?"
"Ya lah,imagine that you are in a hole,filled with fire,and you are burnt with non stop regenerating skin. Bakar sikit je then your skin dies,and then regenerates,die again and then the whole cycle repeats for like thousands of years."
"Ohh kayyy"
"Those yang kena sula tu lagi lah. Masuk kena sula,hancur dalam kan? But then nanti dia build up balik semua jadi normal then the cycle repeats again. Shit. The ustaz really told us very detailed you know. I'd better stop making out from now on. Even api lighter pun aku tak tahan sakit dah mencarut carut."


And he really did. Terus dia tak tinggal solat lagi dah sejak tu dan banyak berubah. Sejak hari tu jugak,lighter menjadi satu benda yang simbolik yang mendalam bagi aku.

Bila tengok balik lighter tadi,aku pelik. Sedangkan api lighter orang tak dapat nak tahan panas,macam mana lah kan nak tahan api menyambaq nyambaq nanti? Aku rasa macam,gerun. Lighter ni selalu jadi reminder bagi aku kadang kadang. Pasal ia bukan sekadar simbol merokok,ia simbol penyalaan api. Api tu yang dok sambar sambar dalam Neraka nanti.

Sekecil kecil lighter dalam kocek ni,pun boleh jadi reminder. Ye lah. Cuba korang bakar jari seminit. Sedap tak? Seminit je aku mintak,tak lama. *sambil buat muka comel*

Bayangkan pulak kalau api lagi besar nanti? ;)

10 comments:

Mejuez said...

Entri terbaik lah kucing.. aku suka!

Betul tu api didunia ni hanyalah zarah2 kecil dari api neraka saja.. kepanasannya tak sepanas di neraka.. Aku tk boleh bayangkan macam mana..

Allah Azza Wa Jalla...

Rafidah Farhana said...

Best ah kucing. Kau bukan setakat ingatkan diri kau dan aku tapi orang lain jugak. Kadang-kadang kita terlampau leka hidup smpai lupa persediaan nak ke sana. (termasuk aku, issshhkk !)

Janatul Ashikin said...

xyah seminit r dude.....bg bakaq 10saat jeh tgk mengelupur ke xmengelupur........btw...really2 nice entry utk tatapan mnusia sjgat buat pringtn kiter semua.......sngt2 menrik.....:))))))

saiazuan said...

menarik cara ko comparekan lighter n neraka.. one of a kind.. ;D

http://eleventx.blogspot.com/2011/07/twitter-malaysia-dan-liverpool.html

tomatokering :) said...

memang nice entry KUCING ! ^^

kena sikit dah menjerit kalau kat sana nanti tk tahu lah . insap . sobsob

Bigdaddyz said...

tetapi kita kerap terlupa...

khadijah said...

takutnye kan.. setuju sgt dgn kate2 kamu.. trkene api sikit je pun dh mnjerit kan.. takut ngn balasan Allah..

Namee Roslan said...

aaaa..bila baca..akau jadi takut. aku lagi lah dosa byk. aku paling fikir pasal rambut aku. tapi tak juga pakai tdg. so apa yg aku buat..aku avoid keluar rumah selalu. aku selalu tanya apa itu hidayah?

nice entry kucing. entry tg pendek tapi sgt bermakna. dan kau buat aku takut.

Alia Natasha said...

panas dibumii nie hanya sebesar mata pen je . tuh pun dah merungut panas pansa panas .


lalalala , kenapa ada lighter dalam pocket ~ dah dah jangan merokok .

farah hanim said...

peringatan buat umat islam ni
take is an advice untuk membetulkan diri lebih baik :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...