.

Tuesday, July 19, 2011

Lady Drivers.

Setiap kali bila aku drive,memang akan ada beberapa situasi wajib memang aku akan lepas. Aku tak mengerti kenapa. Kalau tak jumpa tu memang tak sah. Adakah aku drive terlalu laju atau memang takdir aku akan kena tempuh dorang dorang ni. Tak kira,memang dari dulu sejak aku drive kereta Kancil bertampalkan "Pemandu Sedang Belajar",sampai sekarang. Memang aku akan jumpa situasi sebegini. At least,akan ada satu dari banyak banyak ni.

Situasi Pertama:
Tengah pecut kat lane kanan sekali. Tiba tiba,ada pulak satu kereta ni bawak lambat gila teramat. Stress. Sungguh stress. Aku flick flick lampu aku,dia taknak jugak masuk kiri. Flick lagi,tak gerak gerak. Lane tengah and kiri sekali,kosong je,banyak ruang nak masuk.

Fine. Cuba potong ikut kiri.

Tengok tengok dia masuk kiri tiba tiba. Apahal dia ni,tak signal tak apa?

Aku masuk balik lane kanan. Potong kereta tadi tu,aku tengok perempuan yang drive.

Ohh,perempuannnn.

Situasi Kedua:
Masa nak masuk parking. Oh shit,parking penuh. Jalan jalan pusing pusing,nampak perempuan sorang nak masuk kereta. Okay dah, tunggu. Dapat chup dah tempat tu. Dia pun dah masuk kereta.

5 minit kemudian,okay sabar. Tunggu tunggu. Dah dapat parking ni.

10 minit kemudian. WTF apahal lama gila?

Aku flick lampu. Dia nampak. Siap bagi signal 5 minit lagi. Okay fine aku tunggu.

Tengok tengok dia tengah make up pulak.

Perempuannnn.

Situasi ketiga:
Okay aku nak cepat. Bawak laju laju lah kereta ni. Tiba tiba ada satu kereta ni,makan jalan. Drive kat atas garisan putih,dengan slow yang teramat. Pastu orang pun hon lah. Terus kabut kabut aku nampak dalam kereta tu,pastu lagi tambah slow. Nak kata tampal P,tidak.

Pastu dia baru slow slow rapat ke kiri,masuk lane betul,itu pun tayar kanan dia dah nak reach garis putus putus tu dah. Aku potong.

Tengok tengok,perempuan yang drive. Drive dengan muka tercangak cangak. Nampak aku kat sebelah dia,makin jauh pulak dengan kereta aku.

Laa,perempuannnnn.

Situasi Keempat:
Masa tengah cari parking,okay,ada kereta nak keluar. Aku tak tahu lelaki ke atau perempuan dalam tu. Fine,masa tu,tempat parking sangat sempit,dan banyak kereta. Okay eksaited eksaited. Cepat cepat chup signal kiri.

Oh shit,takleh rapat kiri pulak. Alah,kereta belakang tengah tunggu.

Dia dah mula keluar. Tapi lambat macam siput. Kiri kanan kereta banyak lagi ruang. Kereta dia masuk ikut depan,so,bila nak keluar tu dia reverse lah kan.

Slowly,and slowly dia reverse. Kereta kat belakang ni dah makin banyak.

Lagi slow,lagi slow.

Slow yang amat.

Kereta arah depan sana dah hon. Kereta dia terhenti pulak. Padahal orang tu hon suruh cepat. Dia ingat dah nak kena. Terus dia ni masuk dalam kotak tu balik. Kereta kereta dari arah depan tu jalan dah sambil muka menyirap.

And then the waiting repeats again. Aku rasa kalau ada siput gergasi parking situ dah lepas berapa kali dah.

Bila dah keluar,ohh,baru aku nampak.

Perempuan.



Aku bukannya seksis. Serius aku bukan seksis. Kucing Serius. Tapi ada certain certain condition yang memang menyebabkan aku terpaksa labelkan sebegitu. So far,setiap kali aku bawak kereta,driver huru hara yang aku jumpa,perempuan adalah 90% dari semua tu. Mengapakah ek? Lagi 6% tu cuma lelaki yang dah tua,yang tu aku faham sangat lah. Lagi 4% tu,lelaki.

Adakah memandu kereta ini umpama memasukkan baju ke dalam mesin basuh? Adakah memandu kereta ini umpama melipat kain? Adakah memusingkan stereng kereta tu rasa macam basuh pinggan?

Aku tidak pasti.

So ladies yang drive,tolonglah respon kat sini. Tolonglah,aku merayu. Aku nak tahu. Kenapa dan mengapa. Apa yang korang fikir sebenarnya masa tengah drive. Serius. Aku nak tahu. Yang lelaki pulak like lah entry ni berjuta kali hehehehehe.

18 comments:

Wanz Mejuez said...

Nampak tu.... FUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU... wahahhaha

biasa lah kita kena sabar sabar sabar.. keh keh keh... karenah dorang dah lumrah kot.. hehehehe

Mior Chantek said...

Aku wakil jurucakap persatuan perempuan di bumi ni, kami berpendapat wanita di Malaysia sahaja yg berperangai seperti itu. :)

Haziq Sulaiman said...

aku tak ada license lagi

Syazwan Che Deraman said...

hehehhe..guwa sokong.
pernah alami yang make up tu.tapi bukan masa parking.
masa drive tu!

cik najihah said...

wahahaha..
ini kes parah..lagi2 lady driver kan huhu

Mila Ahmad said...

macam lawak jerk tapi 2 la hakikatnya.sememgnye perempuan 2 lemah..tapi tidak lemah disisi lelaki..kira hebatlah perempuan bole drive sendiri xdelah menyusahkan org laki kena anta sana sini kan?kan?so berterima kasihla cikit..huhu...xtau nak marah ke nak gelak (*_____*)

cik eka said...

ehh lw ese la bwu2 dpt p ny standzrd la lw parking uh lombap..
keh3
p lw bwk slow uh ta la plak..
mybe dowg uh tkokt kot..
kot la

A'an said...

Mereka2 ni cepat cuak lah do..
Diorang ni kalau keadaan emergency sikit, papehal mesti kaki kat break dulu. kalau boleh rasa nak break emergency je. hehe. itu yang slow. padahal orang suruh laju lagi. aish. aku pon bengang gak.
Well main reason aku, dorang ni cepat rasa cuak. Menggelabah tak tentu pasal. mmg hormon mcm tu kot. :P

Sayid Ann Ima said...

klakar pula bila bc
hmmm
saya pun x tahu mengapa mereka drive begitu
sya, lesen pun baru nk amik
so, harap2 x jd cmnie ah bile dh dpt nnt
>.<

Adibah Jumali said...

tuh nasib ko ler time tuh jumpa yang pumpuan..
aku rasa tak pon depends org gk.
ak slalu jumpa lelaki bawak slow gler. pdhal msih segak.. dah lah slow kat tmpt yg susah nak potong.. memang bersbr

AesyaZealous said...

apehal ko selalu nmpak perempuan je?? yg aku selalu nmpak lelaki.. itu kebetulan je tu ko nmpak driver perempuan yg buat hal...tak semua perempuan bwk kete cmtu..peace no war..

Kucing Serius. said...

LOL banyak gila yang emosi. Ahahaha.

Jangan marah yee cik adik dan akak akakk

Namee Roslan said...

pmpuan ni leka .sbb tu kemalangan byk di kalangan pmpuan. aku prmpuan tapi aku mengaku! hahah, :D

tp laki selalunya kemalangan besar2..yg dasyat2...yg terpelanting. sbb korg drift!! pmpuan bawak keta lambat pun accident..tp xla smpai mati.

Picturesholic said...

Pada pendapat aku. Mengikut kajian saintifik (korg boleh search dlm Youtube, BBC Secret of the Sexes), lelaki dan wanita mempunyai otak yg berbeza. Otak lelaki pengaruhnya lebih kepada visual and physical dan sebaliknya otak perempuan pengaruhnya lebih kepada emosi dan imagination. Tetapi, lelaki dan perempuan mempunyai tahap kebolehan otak yg berbeza. Kita boleh ukur tahap kebolehan ini melalui jari telunjuk dan jari manis. Jika jari manis seseorg itu, tidak kira laki atau perempuan, lebih panjang daripada jari telunjuk, otaknya lebih kepada "man's brain". Begitu juga sebaliknya, jika jari telunjuknya lebih panjang daripada jari manis, otaknya lebih kepada "woman's brain". Saya sendiri sudah jalankan satu experimen kecil, dimana saya dapati bahawa kajian itu betul. Ini pendapat saya, dan tidak mengkritik mana-mana pihak termasuk perempuan. Jika mahu pangkah saya, sila lihat dokumentari tersebut di Youtube.

Makiko Saba said...

Haha..saya pun slalu jugak terserempak dgn kdaan camtu. Habis nk buat cmne..? Sabar je lah. Paling2 pun terkeluarlah perkataan, Oh..perempuan!

Yg bestnya bila ada kwn2 dlm kreta time saya dok komplen..depa bantai, "nasib baik hang tak penah bawa kreta cmtu"

Setelah berkali2 di comment sedemikian, maka saya pasti saya tidak masuk dlm kategori driver yg dimaksudkan di atas (wpun saya ini dlm IC jantina perempuan)

Makiko Saba

Namee Roslan said...

wey lagi satu,,,perempuan ni pemalu laaa. :D ahahha. itu pasal lah.

zulayha aziz said...

perempuan perempuan...!
susah ar camni..!
aku kalo bawak kete...
ta pikir orang laen da...
sume aku tibai...!

A.I said...

ok dah baca. u got the point rite?

aku rasa memandu nih bukan boleh belajaa saja.
dia kena byk explore.
pompuan kan penakot sikit. haha.

wey tapi aku tak macam lady driver lain, except if aku bawak manual. HAHAHA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...