.

Thursday, June 16, 2011

Macam je kecik.

Malam semalam depa kata ada Twilight Lunar Eclipse. Memang kira aku berjaga tengah malam tengok bulan,macam burung hantu. Aku memang dah stok jaga malam kan. Sambil dok merapu dengan Gula dalam telepon tengok bulan. Syiok tau :D

Lalu bila tiba waktu tidur,bila rasa macam free gila pagi Khamis ni,aku dengan penuh enaknya tidoq pi kat tempat aku berkubang,dengan aircon penun nikmat. Lepas bangun subuh,ingatkan nak sambung tidoq balik. Hampir lena,tetiba aku dikejutkan dengan satu ayat

"Bie,bangun sat. Tolong drivekan kereta untuk Mak pagi ni."

Dengan wajah blur ditarik tariknya selimut kembali menutup wajah.

"Mak kata hari ni tak ada apa apaaaa. Tak ready kot,tadi tidoq lambat"

"Ye la,tapi tolong lah sat. Mak ada bla bla bla pot pet pot pet..."

Lalu ayat jawapan standard namun berkesan 100% untuk apa apa potpet diberikan,
"Ye mak."


Sepanjang aktiviti pagi tadi ekspresi muka aku macam ni.


Lalu aku dengan penuh mamai dan crack drive je lah kereta Mak berwarna kuning matahari itu.

Tadi time drive tu,aku redho je melawan kemamaian tahap maksima kepala aku ni sampai aku tak sedar drive tunggang langgang. Seb bek lepas tu pergi breakfast kat mamak kejap pekena Kopi. Nikmat sungguh walaupun mamak tak hensem. Cerah sikit mata.


Anneh. Roti Telur satu,Kopi O satu.


Aku terfikir lah. Kadang kadang zaman sekarang ni kan,bila dok blogwalking,asyik nampak cerita pasal laki hang,bini hang,awek hang,balak hang,anak hampa semua,macam mana nak tackle hati isteri,cara panjangkan kelelakian,etc etc. Tapi tak banyak yang cerita pasal mak hang,pak hang. Kalau ada pun mungkin time Mothers Day atau Fathers Day. Hari lain ada tak? Jarang kut aku nampak. Banyak lebih pasal info rumah tangga laki bini dari soal mak bapak.

Masa tu bukan apa. Ni bukan first time. Banyak kali dah. Cuma satu benda yang aku terfikir. Aku kesian kat Mak aku. Aku sayang dia. Dia dari kecik dok jaga aku macam apa,takkan la bila dia nak mintak tolong aku sikit jadi drebar je tak boleh,kan?

Kalau dia boleh jaga tengah malam jaga kencing berak aku masa bayi,takkan aku tak boleh nak lawan mengantuk aku sekarang ni just untuk dia?

Sekarang ada Kelab Taat Suami kononnya. Ada tak Kelab Taat Mak Bapak sekarang? Kalau ada,ramai ke yang nak join compared dengan Kelab Taat Suami tu? Sekarang ni,banyak anak yang derhaka lagi ada la. Pastu bangga,kononnya hidup depa lagi up dari parents dorang. Up up pun,hang keluaq dari depa jugak.

Yang parents zaman sekarang ni,pernah tak pikir anak korang cemana nanti bila depa dah besaq? Pernah tak pikir nanti hang dah tua cemana? Anak korang layan korang macam mana? Hang tak takut?

Aku takut doh. Kakak dan Abang Gemuk aku dah kahwin,dah ada anak. Tinggal Abang Kurus dan aku,Adik Encem ni. Dah la bongsu. Bila tengok anak anak buah aku,dan mak bapak aku,generasi yang sangat berbeza,buatkan aku terfikir masa depan aku nanti dah ada anak dengan Lisa Surihani nanti. Ish. Takut.

Aku pun bukan la anak yang baik. Tapi sentiasa cuba nak jadi anak yang baik.

Aku pelik,apa yang dok derhaka derhaka tu semua pikir eh?

6 comments:

kunci locker said...

amboi..bongsu..anak mak yg plng manja..lalalala...tol2..aku setuju ! like like like ! ahhaaha

Isteri Encek Bard said...

waaaaa teringat kat ma.. huhuhu

I do I need Iman said...

wahh asl dipggil bie. agk teruje dgar disitu. hakhak ;p.
anak makk! yeay. samelah mwr pon salu kene pagi pagi cmtue;p

tyka said...

stuju...
utamakan gf/bf dr keluarga..

BloomSyaz said...

dah pnah kpel 4 kali . 3 kali time form 1 . skali time form 2(taon nieh) . dri apew yg saya dpt , kpel nieh tah ppew jewk . sia2 jewk kpel . sbenanyew dulu saia kpel nieh saje nux test , pew yg bez sanat nan kpel nieh . tpi bese jewk .

.diannorhayati. said...

hihi. best je bace. kelaka pon ade. lagi lagi ble ade si perasan ni tulis adik encem. hahaii =.=' see my new post,all ur picta :P hihi.


btw,org skrg appreciate mak ayah time mothers day n fathers day. siap time tu beli kek lagi. haishhh. smbotla konon :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...