.

Monday, February 28, 2011

Mati mati aku ingatkan,

Dulu depa kata,kalau masuk architecture ni konpem nanti kahwin lambat. Gila apa. Memang,aku sangat di-pyscho macam gila kat sini. Depa semua kata masuk archi memang habis teruk,boleh kahwin after ambil master je. Pendek cerita,orang selalu sound aku, "Kalau nak jadi Arkitek,kahwin lambat,tua cepat". Pasal kalau ambil degree BSc Archi je,memang susah nak survive kata depa. Ye lah,gaji jadi Assistant Architect je dapat cinonet RM2K je. Macam mana aku nak sara mak aku,beli rumah sendiri,kereta BMW sendiri. Tapi padahal,sebalik cerita tu,senang je nak naik kalau skill bagus. Skill tu aku kena sharpen sekarang. Aku tak kira. Aku nak mantapkan skill aku semantap yang mungkin! Oleh itu,assignment aku kena siapkan sekarang! Maksud aku,lepas habis blog ni. Bajet kan?


Ini entah sapa sapa entah. Aku google gambar arkitek tapi tiba tiba dapat muka dia ni.


Itulah,dengan sekejapnya ilmu aku dapat dikala sedang hisap rokok bersama senior senior tua yang selalu lepak belakang studio aku. Aku panggil port rokok aku,"Laman Idea". Walaupun orang pandang benda tu negatif,pasal hisap rokok,tapi bagi aku,banyak sangat kegunaan dia. Manfaat in relationships and ideas. Serious doh. Merokok ni telah membantu hubungan aku dengan senior. Sambil merokok je macam macam maklumat aku boleh exchange dengan dorang. Nak tak nak pun,dorang akan share even sedikit ilmu masa tu. Aku ni,bukan lah kreatif mana pun. Tapi,pasal aku dah lepas interview,aku rasa macam bersyukur kot kira aku lepas. Nak compare dengan mereka yang tak dapat dan terus menangis macam Akademi Fantasia. Dah la dapat Shah Alam pulak tu. Gila bangga!


Ini bukanlah Siti Mariam budak studio aku. Aku google Silaturahim tapi yang dapatnya dia ni pulak.


Yang pasal post lepas,aku dah lupakan. Biasalah,perempuan. Lagi banyak aku kaji pasal sifat perempuan ni,lagi banyak aku nampak pasal depa. Nak tengok dari segi keadaan yang jahat,perempuan ni,macam belon berisi air. Bukan nak melambangkan depa ni gemuk air,atau berbuah dada. Tidak. Belon berisi air,adalah satu benda yang sangat fragile. Lelaki ni pulak macam jarum. Kalau jarum cucuk belon tu laju laju,belon tu akan meletup. Tapi,kalau cucuk perlahan yang teramat sangat,dan penuh berhati-hati,lubang kecik akan terjadik. Dan air akan keluar sedikit sedikit macam air pancut. Belon pulak,tak meletup. Lama kelamaan,air tu akan habis. Samalah macam keadaan lelaki dan perempuan. Lelaki kena berhati hati dengan perempuan. Kalau salah langkah,lari habis perempuan tu daripada anda. Kira meletuplah keadaan. Jadi kena lah hati hati dengan hati wanita ni. Dengan cara yang betul,hati yang fragile tu,boleh jadi korang punya.

Oh. Paragraph ni,bukan untuk Paria ataupun Indon yang nak mengorat perempuan Melayu ye. Perempuan Melayu pulak,be careful. Anda kena label sebagai perempuan paling passionate dalam dunia ni oleh mat saleh,tahu tak?

3 comments:

peyuz said...

kelakar lah perumpamaan belon tu. pelik3

Anonymous said...

lom abis blajaq dah ingat nak kawen.. prffttt..

.::: mr IQ :::. said...

huhuu
http://mr-iq.blogspot.com/2010/10/rokok-dan-perokok.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...